Koliko sredstava za čišćenje!

Uzaludno potrošen novac ili…

Razmislite, koliko sredstava za čišćenje i odžavanje držimo u svojim domovima? Je li nam sve to uistinu potrebno ili smo podlegli promidžbenim porukama i konzumerizmu i uvjerili se kako će nam život biti lakši i ljepši, a domovi čišći uz sve te stvari?

U kuhinji držimo deterdžent za pranje posuđa. Ukoliko imamo perilicu imamo i sredstvo za pranje posuđa u perilici, sol i sredstvo za sjaj posuđa. Povremeno se na ovoj listi nađe i sredstvo za čišćenje same perilice. Zatim su tu: sredstvo za čišćenje kuhinjskih površina, sredstvo za pranje poda u kuhinji, možda kakvo laštiloza kuhinjske drvene površine (fronte) ili sredstvo za pranje stakala, a tu je i sredstvo za održavanje kuhalne ploče i sredstvo za čišćenje pećnice.

U kupaonici obično držimo većinu sredstava i pribora za čišćenje. Tu su: prašak za rublje – za bijelo, za osjetljivo, za crno, potom omekšivači, sredstva za čišćenje kupaonskih površina, sredstvo za pranje stakala, sredstva za održavanje WC školjke, protiv kamenca, sredstva za čišćenjeodvoda, mirisi za kupaonicu i dr.

Zatim su tu sredstva za poliranje namještaja, za poliranje drvenih podova, antistatička sredstva zbog kojih ćemo navodno lakše i rjeđe brisati prašinu, mokre maramice za brisanje prašine, mirisne kutijice i dr.

Uglavnom, bez većine tih sredstava naš dom ne bi bio ništa manje čist, uštedjeli bismo brdo novaca, a priroda bi nam bila zahvalna.
Većina doma bez problema se može održavati prirodnim sredstvima za čišćenje. Zagovornici ‘kemije’ tvrde da prirodna sredstva nisu učinkovita kao kemijska i da ne ubijaju sve bakterije za razliku od industrijski proizvedenih koji ubijaju i do 99,9% bakterija.

Zar je zaista važno ubiti i zadnju klicu? Kažu da je čistoća pola zdravlja. I to je baš tako. Druga polovica je sve ostalo, pa i dio bakterija koje možda ne uspijemo riješiti prirodnim sredstvima i koje su dio našeg prirodnog okruženja i puno su manje opasne po naše zdravlje nego kemija koju diramo rukama, udišemo i razmazujemo po površinama svog doma.

Redovito održavanje puno je važnije od jačine sredstava kojima se koristimo.

ostavite svoj komentar