Perilica rublja

Nezaobilazni kućanski aparat…

Na tržištu danas imamo pregršt modela raznih proizvođača, većeg i manjeg kapaciteta, većeg i manjeg obima, skupljih i jeftinijih modela? Na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje?

Postoje perilice s prednjim i one s gornjim punjenjem. Perilice s punjenjem odozgora prikladnije su za uže prostore (obično je riječ o kupaonicama). Napominjemo da ovi modeli troše nešto više energije od klasičnih modela sa punjenjem na prednjoj strani.
Perilice postoje u nekoliko dimenzija, odnosno širina i dubina. Dostupne širine su 40 i 60 cm, a dubine perilica su 40, 45, 52 i 60 cm. Obratite pozornost i na veličinu otvora za punjenje odnosno vađenje rublja. Veća vratašca omogućit će vam lakše rukovanje rubljem.

Kapacitet punjenja perilice ovisi o broju članova domaćinstva i o njihovim navikama. Kapaciteti se kreću od 3,5 kg do 6 kg.
Broj funkcija suvremenih perilica uistinu je velik. Postoje dvije vrste programatora – mehanički i elektronički. Mehanički je jednostavniji i nudi manje funkcija, dok je elektronički kompliciraniji i nudi više mogućnosti. Većina perilica sadrži osnovne programe pranja (za pranje bijelog rublja, za pranje osjetljivog rublja, brzo pranje i sl.), a perilice novijeg datuma imaju i dodatne mogućnosti (poput simulacije ručnog pranja osjetljivih tkanina poput svile ili vune). Dobro je provjeriti postoji li funkcija ekonomičnog pranja – npr. kratko pranje ne jako isprljanog rublja što je danas najčešći slučaj.

Broj okretaja centrifuge u perilici također je važan faktor. Perilice starijeg datuma imaju manji broj okretaja što znači da rublje po završetku pranja sadrži veću količinu vode i da treba duže sušenje.
Novije perilice imaju veći broj okretaja (do 1600). Većina perilica nudi mogućnost da se regulira broj okretaja u skladu s vrstom rublja koje se pere i željama korisnika, a većina sadrži i neke osnovne programe u kojima je broj okretaja uprogramiran pa će se osjetljivije rublje manje centirfugirati, pamučno jače i sl.

Valja razmisliti i o energetskoj učinkovitosti perilice. Onima koji perilicu ne rabe često možda se isplati kupiti jeftiniji model nižeg energetskog razreda, ali za kućanstva sa većim brojem članova savjetujemo kupnju perilice visokog energetskog razreda jer su uštede energije i vode značajne.

Svakako potražite podatak o buci i vibracijama koje stvara perilica prilikom pranja. Za one koji pale perilicu u terminima jeftijije tarife električne energije (obično noću ili rano ujutro) i za one koji žive u stanovima tanjih zidova bučnost perilice nije zanemariva činjenica.
Postoje i perilice rublja koje su istovremeno i sušilice. Ova kombinacija prikladna je za manje prostore ali i za domaćinstva u kojima se perilica rublja ne rabi prečesto. Ona domaćinstva u kojima su članovi mnogobrojni ili zbog svojih navika često koriste perilicu rublja  trebala bi imati odvojeno perilicu od sušilice, odnosno dva samostalna uređaja. Sušilica u kombinaciji sa perilicom nije namijenjena prečestoj uporabi.
Samostalne sušilice puno su bolji izbor, a uz to, potrošnju energije za sušenje nadoknadi se uštedom na glačanju (neki modeli sušilica minimaliziraju potrebu za glačanjem rublja). Cijena jednog uređaja s obje funkcije nije značajno drugačija od one dva odvojena uređaja.
Osim toga perilica kapaciteta npr. 5 kg rublja nema sušilicu tog kapaciteta pa je rublje potrebno sušiti u dva navrata što znači i dodatnu potrošnju energije i vremena.
Postoji i mogućnost kupovine dvaju uređaja koji se postavljaju jedan iznad drugoga, odnosno jedan na drugoga. Perilica rublja postavlja se uvijek ispod sušilice i mora biti par centimetara šira. Na ovaj način takošđer štedimo dragocjene kvadrate.

Garantni rok također je važan faktor kod kupnje. Velika konkurencija na tržištu u neku ruku radi za potrošače – proizvođači odnosno prodavaonice nude sve duže garantne rokove. Ipak, nikome nije cilj stalno pozivati servisnu službu i stoga je svakako bolje raspitati se o kvaliteti određenog modela i uložiti malo više sredstava u kvalitetan uređaj. Nije zgorega malo pročitati forume i iskustva drugih ljudi s određenim modelima.

U nas je udomaćena praksa postavljanja perilice i sušilice u kupaonicu. Možda možete razmisliti o postavljanju isttih (ili iste) u kuhinju ukoliko u kuhinji raspolažete s više prostora. Idealno bi bilo perilicu postaviti u posebnu prostoriju tzv. vešeraj no, takva opcija obično dolazi obzir samo u velikim stanovima. Perilica može naći svoje mjesto i u drugim dijelovima doma, posebno ukoliko se sakrije vratima ili neklim zanimljivim detaljem (zastorom, letvicama i sl.).

Koji model odabrati odlučit ćete sami. Mi smo naveli samo neke smjernice odnosno čimbenike na koje je važno obratiti pozornost.Izbor je velik, a Vi sami najbolje znate svoje potrebe i svoje mogućnosti – financijske i prostorne.

ostavite svoj komentar