Partnerski razgovori

Dobra komunikacija između bračnih partnera jedna je od osnovnih pretpostavki dobrog bračnog odnosa. Kako razgovarati?

Prilikom razgovora trudite se ne prekidati drugu osobu i ne ‘upadati u riječ’.

Kada druga osoba izgovori što je htjela, kratkim rezimiranjem izgovorenog potvrdite da ste pozorno slušali.

Izbjegavajte negativne govore tijela (kolutanje očima, grimase i sl.).

Uvijek razmislite o onome što je druga strana izgovorila i ukoliko niste sigurni da ste dobro razumjeli, zatražite objašnjenje.
Dobro je potvrditi točnost, istinitost onoga sa čime se slažete, što je druga osoba rekla, (npr. ‘U pravu si što se toga tiče, priznajem.). Tek potom iznesite ono s čime se ne slažete.

Nije poželjno razgovor započinjati u stanju emocionalne napetosti (ljutnje, umora i sl.), u vrijeme objeda ili pred drugim osobama (djecom, prijateljima i sl.). Bolje je razgovor odgoditi za kasnije.

Dogovorite vrijeme za razgovor, ne započinjite sa razgovorom tek tako iz ‘vedra neba’.

Odvojite jednu bilježnicu za bilješke o temama o kojima želite razgovarati. Dogodi se da nas nešto naljuti, ali to zaboravimo do susreta ili do prilike za razgovor. Korisne su i kratke bilješke o svojim osjećajima (npr. ‘Kada sam to vidio bio sam povrijeđen i pitao sam se zbog čega si to napravila.’).

Pokušajte što više koristiti ‘ja’ rečenice, umjesto ‘ti’ rečenica. Npr. umjesto ‘Ti uvijek izbjegavaš…’ možete reći ‘Kada se to dogodi ja se osjećam…’. Na taj način druga strana neće se osjećati napadnuta i neće imati potrebe zauzeti obrambeni stav.

Prošetajte i pokušajte u mislima proći zamišljani razgovor. Pripremite se na sve odgovore i pokušajte razmišljati pozitivno.

Možda Vam se sve ovo čini bez veze. No, kada izabiremo biti pozitivni i ugodni prema drugome, u najvećem broju slučajeva biramo način na koji će se oni odnositi prema nama. U ugodnom i pozitivnom ozračju problemi se lakše rješavaju nego u ozračju napetosti, nadjačavanja, nadglasavanja i sl.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar