Konzumirati jabuku s korom ili bez nje?

Koga poslušati, kako se snaći u moru oprečnih informacija?

Neki stručnjaci tvrde da bez obzira da li spremate jabuke ubrane iz vlastitog uzgoja ili ih u trgovini kupujete usred zime, one čuvaju hranjive sastojke čak i u duljem skladištenju.

Količina vitamina stajanjem postaje sve manja, posebno kada govorimo o vitaminu C. Jabuka je jedna od rijetkih namirnica koje toleriraju dugoročno skladištenje bez značajnijeg gubitka kvalitete. To je omogućila moderna tehnološka metoda skladištenja u kontroliranoj atmosferi, a osim kontrolirane atmosfere i snižene temperature čuvanja koriste se i pojedini voskovi koji u mikronski nanesenom sloju čuvaju jabuku od isušivanja. Kod nekih vrsta domaćih, starinskih jabuka, takav »masni« sloj je prirodnog podrijetla i čuva jabuku od dehidracije. Ako se tvari za poliranje nanose tijekom tehnološke obrade i sortiranja jabuka, njihovo skidanje mlakom vodom je moguće, jer se na takav način i nanosi na jabuku. Kako se radi o inertnim spojevima i nanosu koji je mikronske veličine, kao i mogućnosti da se skine pranjem, nema nikakve potrebe izbjegavati jedenje jabuke s korom, tvrde stručnjaci.

No, u jednom članku, u Večernjem listu od 27. 06.ove godine, jabuke se nalaze na crnoj listi proizvoda koji sadrže najveće količine pesticida. Na istoj listi našlo se desetak namirnica, s jabukom na vrhu. Analize su navodno pokazale da su jabuke, sa 98% kontaminiranih uzoraka, najzagađeniji plod (analize su obavljane nakon pranja i guljenja). Razlog tretiranja jabuka sa tolikom količinom pesticida je omogućavanje dužeg skladištenja. Uz jabuke, kao namirnica sa najviše pesticida nabrojani su:celer, jagode, breskve, špinat, nektarine,
grožđe, paprika, krumpir, borovnice, salata i kelj.

Što učiniti? Kome vjerovati?

Jednostavno, zdravom razumu. Sigurno je da gotovo u svemu što konzumiramo ima određena količina štetnih tvari (negdje više, negdje manje). Treba se pridržavati higijenskih normi i namirnice prati temeljito. Kupovati treba sezonsko voće i povrće i ono uzgojeno u blizini (domaće) jer ono na tržnice i na police dućana stiže u kraćem roku (od berbe) i potrebno ga je stoga manje tretirati sredstvima protiv truljenja i sl. Naravno, tu su i namirnice uzgojene pridržavanjem ekoloških principa. Ukoliko si ih možete priuštiti (obično su dosta skuplje u odnosu na ostale),  to je svakako dobar izbor.

ostavite svoj komentar