Kora naranče, mandarine, limuna, grejpa

Iskoristite sve…

Agrumi su riznica vrijednih sastojaka, posebno bioflavonoida. Istraživanja novijeg datuma povrđuju činjenicu da ih najviše ima u kori, odnosno bijelom dijelu koji se nalazi između ‘mesa’ i obojenog dijela kore.
Bioflavonoidi su skupina organskih spojeva prisutnih u biljnim organizmima i odgovornih za boju voća, povrća i cvijeća. Nemaju direktan utjcaj na rast i razvoj biljaka, ali su moćni antioksidansi.
Flavonoide možemo podijeliti u nekoliko većih skupina ovisno o strukturi njihovih molekula: antocijani, flavonoli, izoflavonoidi, leukoantocijanidini, proantocijanidini.
Od flavonoida u kori posebno se ističe naringenin – nalazi se u svim agrumima i u kori rajčice. Naringenin i ostali citrusni flavonoidi sudjeluju u reparaciji oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, stimuliraju jetru da sagori višak masnoće, naringenin normalizira razinu kolesterola i troiglicerida, sprječava inzulinsku rezistenciju i normalizira metabolizam glukoze. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine još je snažniji.
Preporuka je koru agruma ne bacati, naravno, samo ukoliko se radi o neprskanom plodu. Kada niste sigurni (a sigurni možete biti samo ako ste vi uzgojili voćku ili netko iz vaše bliže okoline), napravite sprej za uklanjanje pesticida i tako umanjite eventualnu štetu.
Oguljenu koricu može se nasjeckati na komadiće i osušiti u zaštićenom prostoru. Tako osušena korica agruma može se tokom zimskih mjeseci dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.
Od korice naranče radi se poznata dubrovačka slastica – arancini i mnoge druge slastice i kolači.

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

Eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju se u kupkama za opuštanje, za otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Ovo ulje ima, između ostalih svojstava i antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

ostavite svoj komentar