Korisni savjeti za biljke

Kora od banane

Jeste li znali da je banana puna kalija. To je mineral koji povoljno djeluje na vaše cvijeće (oživljava boju cvijeća). Nakon što ste bananu pojeli, nemojte baciti koru. Posušite ju u pećnici jedno 15-ak minuta na 80 °C. Kada se ohladi, usitnite ju i rasporedite po zemlji od lončanice ili po cvjetnjaku. Odmah potom zalijte cvijet vodom.

Talog od kave

Nakon što ste uživali u šalici dobre kave, nemojte baciti talog. A ako ga već namjeravate baciti nikako to ne činite tako da ga izlijete u kuhinjski sudoper. Mogli biste imati problema začepljenim odvodom. Talog možete iskoristiti na razne načine: ukoliko talog pomiješate sa vrtnom zemljom, poslužit će kao zamjena za treset; talog daje zemlji kiselost koja posebno pogoduje rastu agruma, borovnica, paprati i azaleja puževi ne vole talog od kave jer je u većoj koncentraciji za njih otrovan, stoga biljke posađene u vrtu možete zaliti talogom od kave posut po površini zemlje lončanica talog blago gnoji zemlju, a istovremeno tjera biljne mušice.

Jabuka

Plinovi koje ispušta kora zrele jabuke ubrzavaju rast biljke i stvaranje pupoljaka. Ukoliko želite da vam mlada lončanica bolje raste stavite pored nje zrelu jabuku. Isto tako, ako ne želite da vam cvijeće u vazi brzo uvene, nemojte pored njega držati jabuke. Ako kupite nedozrelo voće (mango, ananas) stavite ga u košaru zajedno sa jabukama, pa će prije dozrijeti.

ostavite svoj komentar