Kozji i ovčji sir

Kozji sir

Sir je iznimna namirnica. Jedemo ga samog, uz kruh ili peciva, u raznim jelima, kao začin. Raznovrsnost sireva, okusa i aroma, njegova hranjivost, bogatstvo mineralima (posebno kalcijem) čine ga nezamijenjivim dijelom većine svjetskih kuhinja. Jedan od sireva koj svakako treba biti na vašem jelovniku je kozji sir. Poput kravljag, najmanje je mastan sirov, najlakše se probavlja i takav sadrži esenciju svoje arome. Preporuča se osobama osjetljivima na laktozu jer je ima u manjim količinama. Od davnina se govori ljekovitosti kozjeg sira. Redovita konzumacija rezulira snižavanjem razine šećerai lošeg kolesterola, a kozji sir ima i dokazana antikancerogena svojstva, liječi problema sa dišnim sustavom (alergije i bronhitis) i jača imunitet. Vrlo je važno i to što se koze još uvijek ne hrane industrijski prerađenom hranom , pa su kozje mlijeko i proizvodi od kozjeg mlijeka još uvijek prirodni proizvodi.
Kozji sir malo je masniji od kravljeg što uvelike ovisi o proizvođaču.

Ovčji sir

Ovu vrstu sira treba konzumirati samo povremeno jer sadrži najviše masnoća (iako i to varira od proizvođača do proizvođača). Bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, vitaminom D, kalcijem, magnezijem, fosforom. Samim time utječe na sprečavanje osteoporoze u starijoj dobi, na kvalitetu zuba, kose, kože i noktiju, na zdravlje krvnih žila i zglobova, kože, a naročito na jačanje imuniteta, smiruje živce i čuva od stresa.
Ovčji sirevi najčešće se mogu nabaviti tvrdi, dakle i masniji, kao cijenjena delikatesa određenog podneblja. Većinom su iz ekološkog uzgoja, sa slobodne ispaše jer o tome ovisi njegov okus. Ovčji sir možda nije najsretniji izbor kada je o dijeti riječ, ali svojim sastavom zadovoljava mnoge dnevne nutritivne potrebe odraslog čovjeka. Ne treba pretjerivati s količinama nego uživati u manjim količinama, u posebnim prilikama.
Seoska gospodarstva ili naše tržnice mjesta su gdje se mogu pronaći sireve pripremljeni po tradicionalnim recepturama, prirodni i bez industrijskih dodataka (konzervansi, bojila, pojačivači okusa i sl.).

ostavite svoj komentar