Kozji i ovčji sir

Kozji sir

Sir je iznimna namirnica. Jedemo ga samog, uz kruh ili peciva, u raznim jelima, kao glavni sastojak ili dodatak. Raznovrsnost sireva, okusa i aroma, njegova hranjivost, bogatstvo mineralima (posebno kalcijem) čine ga nezamjenjivim dijelom većine svjetskih kuhinja. Jedan od sireva koji bi svakako trebao biti na našem jelovniku je kozji sir. Poput kravljeg, najmanje je mastan sirov, najlakše se probavlja i takav sadrži esenciju svoje arome. Preporuča se osobama osjetljivim na laktozu jer je ima u manjim količinama. Od davnina se govori ljekovitosti kozjeg sira. Redovita konzumacija povezuje se sa snižavanjem razine šećera i lošeg kolesterola u krvi, a dokazana su i njegova antikancerogena svojstva, liječi probleme sa dišnim sustavom (alergije i bronhitis) i jača imunitet. Vrlo je važno i to što se koze još uvijek ne hrane industrijski prerađenom hranom, pa za kozje mlijeko i proizvode od kozjeg mlijeka još uvijek možemo reći da su prirodni proizvodi.
Kozji sir malo je masniji od kravljeg no, to koliko, uvelike ovisi o proizvođaču.

Ovčji sir

Ovu vrstu sira treba konzumirati samo povremeno jer sadrži najviše masnoća (iako i to varira od proizvođača do proizvođača). Bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, vitaminom D, kalcijem, magnezijem, fosforom. Samim time utječe na sprečavanje osteoporoze u starijoj dobi, na kvalitetu zuba, kose, kože i noktiju, na zdravlje krvnih žila i zglobova, kože, a naročito na jačanje imuniteta.
Ovčji sirevi najčešće se mogu nabaviti tvrdi, dakle i masniji, kao cijenjena delikatesa određenog podneblja. Većinom su iz ekološkog uzgoja, sa slobodne ispaše jer o tome ovisi njegov okus. Ovčji sir možda nije najsretniji izbor kada je o dijeti riječ, ali svojim sastavom zadovoljava mnoge dnevne nutritivne potrebe odraslog čovjeka. Ne treba pretjerivati s količinama nego uživati u manjim količinama, u posebnim prilikama.
Seoska gospodarstva ili naše tržnice mjesta su gdje se mogu pronaći sireve pripremljeni po tradicionalnim recepturama, prirodni i bez industrijskih dodataka (konzervansi, bojila, pojačivači okusa i sl.).

Image by Gert Olesen from Pixabay 

ostavite svoj komentar