Krastavac

Plod krastavca duguljastog je oblika i tamnozelene boje. Potječe iz Azije. Sadrži cca 2% ugljikohidrata,00,59% proteina i 0,7% masti. Od minerala krastavac sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan, bakar i selen. Svježi krastavac sadrži vitamin C , vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, piridoksin, kolin i vitamin K. Sadrži i vlakna, te beta-karoten i lutein. Veliki postotak vode u krastavcu čini ga odličnim diuretikom, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči.Vegetable, Vitamin, Healthy, Food

U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koje i sâm sadrži potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari. Kalij kojeg ima najviše od svih minerala potiče fleksibilnost mišića i pomaže u reguliranju krvnog tlaka. Brojna literatura preporuča sok od krastavca zbog korisne silicijeve kiseline koju sadrži u tragovima, a koja je vrlo važna za održavanje zdravlja vezivnog tkiva mišića, ligamenata, hrskavice, kostiju, poboljšava ten i održava zdravlje kože. Sok od krastavaca je koristan i za bolesti zubi i desni, osobito kod krvarenja desni. Krastavac se može nanijeti na kožu u slučaju natečenih očiju, iritacija kože ili opeklina.

Ekstrakti se krastavca koriste u kozmetici u preparatima za pomlađivanje kože.

Za one koji teže probavljaju krastavac, preporuča se da ga narežu na male komadiće, posole morskom solju i ostave nekoliko sati u hladnjaku prije konzumacije. Maksimum vrijednosti od ovog povrća osigurat ćete upotrebom krastavca do dva dana nakon kupnje. Krastavci su vrlo osjetljivi na toplinu, pa prilikom kupnje valja odabrati one čvrste, zaobljenih rubova i ujednačene zelene boje. Treba izbjegavati kupnju žućkastih krastavaca, smežuranih vrhova ili mekanih dijelova sa znakovima kvarenja.Cucumber, Slice, Hydrate, Skin, Eye, Treatment, Care
U većini slučajeva, manji krastavci sadrže manje gorčine dok manji broj sjemenki imaju tanji krastavci. Prilikom kupnje dobro je obratiti pažnju i na to jesu li krastavci iz domaćeg ili organskog uzgoja. Pakirani krastavci ili oni iz uvoza imaju sloj voska radi produljenja roka trajnosti (vrlo važno ukoliko prilikom pripreme jela koristite krastavce s korom!).

Vrhunac sezone krastavaca je u ljetnim mjesecima i stoga se ovo povrće najviše koristi sirovo i rashlađeno u kombinaciji s različitim namirnicama. Izvrsno se nadopunjuju s mliječnim proizvodima (vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko). Osim salata, s krastavcima se mogu prirediti variva, juhe, razni prilozi.

Image by Kai Reschke from Pixabay
Image by Engin Akyurt from Pixabay

ostavite svoj komentar