Kreativan rad i raspoloženje

U psihologiji se kreativno mišljenje izjednačuje s divergentnim mišljenjem koje je fleksibilno, fluentno i originalno. Do danas nije dokazano da postoji posebna struktura ličnosti u osoba koje se smatraju kreativnim. Suvremena psihologija drži da je većina ljudi kreativna, također i da se kreativnost može razvijati u svakoj dobi.

Riječ je o mentalnom procesu koji uključuje stvaranje novih rješenja i ideja, fokusiranje, bivanje u trenutku, sada i ovdje, što ima utjecaj i na naše raspoloženje. Usredotočeni na ono što stvaramo ne razmišljamo o drugim stvarima (problemima), osjećamo se korisno, paralelno usavršavamo neku vještinu i rješavamo neki problem.

Kreativan rad ne mora nužno uključivati bavljenje nekom vrstom umjetnosti. To može biti bilo kakva aktivnost kojom ćemo stvoriti jedinstveno i novo rješenje, ideju, proizvod i sl. To može biti renoviranje namještaja, uređivanje vrta, uređivanje interijera, izrada određenih predmeta, stvaranje glazbe, slikanje, bojanje, pisanje i dr.

Vaš kreativni uradak ne mora nužno biti ocijenjen vrijednim, korisnim ili uporabljivim. Ono što je važno je da ste uživali u procesu, da ste bili usredotočeni i da se zbog toga osjećate dobro.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar