Kruh i tjestenina – da ili ne?

Kruh, tjestenine i krumpir su ugljikohidrati. Važan su izvor energije no,  pojedemo li više nego naše tijelo treba, energija iz ugljikohidrata će se pohranjivati, a naša tjelesna težina može se povećati. Tjestenina i kruh ne debljaju konzumiramo li ih umjereno i kao dio uravnotežene prehrane.

Manjak ugljikohidrata dovodi organizam u stanje ketoze – stanja koje karakteriziraju povišene vrijednosti koncentracije ketonskih tijela u krvi, do čega dolazi kada jetra zbog energetskih potreba pretvara masti u masne kiseline i ketonska tijela.

Bilo kakva tjelesna aktivnost učiniti će prehranu bez ugljikohidrata jednostavno neizdrživom – oni su najprirodniji brzi izvor energije.  Visoko-proteinske dijeta čovjeka čine letargičnim i nervoznim i tjelesno oslabljuju.

Konzumiran u primjerenim količinama kruh ne deblja. Međutim, zabrinjava količina kruha koju pretile osobe često svakodnevno konzumiraju.  Ukoliko se po obroku konzumira oko 200 g kruha, za tri obroka unos je 600 g, po prosječnoj energetskoj vrijednosti od po 230 kcal. U tom se slučaju samo kruhom unese 1380 kcal, što je gotovo cjelodnevan energetski unos osobe na redukcijskom modelu prehrane.

Umjerenost i raznovrsnost jelovnika formula je koja pridonosi zdravlju i optimalnoj težini.

Photo by Marta Dzedyshko from Pexels

ostavite svoj komentar