Kruška

Kruške (lat. Pyrus communis) su voće iz porodice Roseceae, srodne jabukama i dunjama. Poznate su mnogobrojne sorte krušaka, a razlikuju se po veličini, obliku, boji, okusu.

Općenito su karakterističnog oblika – većeg okruglog oblika koji se sužava prema vrhu peteljke. Ovisno o sorti kruške, ona može biti žute, zelene, smeđe, crvene ili kombinacija navedenih boja.
Tekstura mesa kruške je lagano zrnata i mekana, okus sladak. U sredini ploda nalaze se sjemenke. Sezona krušaka je od kolovoza do listopada. Food, Fresh, Fruit, Green, Isolated

Od minerala kruške sadrže kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i fluorid, a od vitamina, vitamin C, tiamin, riboflavinniacin, pantotensku kiselinu, vitaminB6 i vitamin K. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer ‘hrane’ živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. Kruške sadrže i dijetalna vlakna (ljekovito djeluju na probavni sustav) i fitosterole.
Nisu kalorične (58 kcal/100g).
Zbog sadržaja antioksidanata jačaju imunološki sustav. Povoljno djeluju i na snižavanje tlaka i rizik pojave moždanog udara.
Sok od kruške osvježava i odličan izvor energije (zbog prisutnosti voćnih šećera), prikladan i za dijabetičare.

Kupnja i čuvanje

Kruške se brzo kvare pa treba kupovati isključivo one koje su čvrste, glatke kore i bez oštećenja, gnjilih ili pljesnivih dijelova. U dućanima se prodaju uglavnom nezreli plodovi pa ih treba ostaviti par dana na sobnoj Pear, Bosc, Bosc Pear, Fruit, Healthytemperaturi da dozore. Mogu se čuvati i u hladnjaku, maksimalno nekoliko dana. Kruške lako preuzmu miris druge hrane pa u hladnjaku treba naći mjesto udaljeno ili ograđeno od hrane intenzivnog mirisa.

Kruške se mogu konzumirati svježe (zbog vlakana bolje je jesti ih sa korom, ali samo ako su nešpricane) ili kuhane, pirjane ili pečene na roštilju. Od njih se prave likeri i rakije (najpoznatija je ona od sorte Williams – Bartlett – tzv. viljamovka).
Izvrsne su u kompotima, kolačima, džemovima, u sokovima i salatama. Slažu se s jakim sirevima.
Prije kuhanja kora krušaka se mora oguliti. Ne bi li izgubile boju potrebno ih je nakapati limunovim sokom ili staviti u limunovim sokom zakiseljenu vodu.
Kruške su hipoalergena hrana pa se preporučuju i kao prvo voće prilikom uvođenja dohrane u prehranu dojenčadi.

Image by Petra from Pixabay

ostavite svoj komentar