Kucajte na vrata

Ubrzajte svoju potragu za poslom…

U knjizi „Koje je boje vaš padobran“ autor Richard N.Bolles savjetuje: „Da biste ubrzali svoju potragu za jednim od postojećih zaposlenja – kucajte na vrata!“

Pri tome napominje kako se pripremiti i odabrati mjesta gdje biste željeli raditi (iz telefonskog imenika, hodajući ulicama, raspitujući se kod poznanika, znanaca, prijatelja i dr.).

Autor savjetuje da jednostavno pokucate na vrata i upitate traže li možda nekoga s vašim kompetencijama. Cilj je razgovarati s vlasnikom tvrtke ili osobom koja je zadužena za zapošljavanje. Savjet je pokušati zaobići kadrovske odjele jer često im je funkcija suprotna proklamiranoj – zaustavljanje osoba koje traže zaposlenje kako ne bi dosađivali ‘onima gore’. Naravno, postoje iznimke od ovog pravila i ako ne postoji način da se predstavite poslodavcu, nemojte propustiti priliku postaviti upit osobi u kadrovskoj i ostaviti svoje podatke (ako zatreba da se nađu).

Kadrovske odjele obično imaju veće tvrtke. U takvim tvrtkama obično ne daju tražiteljima posla priliku za razgovor već ponude ispunjavanje obrasca prijave za zapošljavanje. Ako se to dogodi u vašem slučaju, tada to učinite savjesno, upotrijebite crnu olovku, pišite uredno i čitko, odgovorite na svako pitanje, čak i na ona koja se moždne odnose na vas (uvijek možete napisati ‘nije primjenjivo’ ili neku sličnu riječ). Potpišite se imenom i prezimenom i svakako napomenite kako ste otvoreni za razgovor.

Moguće je da ćete na nekom od tih obrazaca  morati napisati razlog za napuštanje zadnjeg radnog mjesta ili razlog nezaposlenosti. Neki od prijedloga za odgovor su: Posao dovršen, posao na određeno vrijeme, sezonsko zaposlenje, privremeno zaposlenje, promjena u karijeri, zdravstveni problemi (koji više nisu aktualni),obiteljski razlozi (koji više nisu aktualni) i sl.

Umjesto ili uz slanje životopisa , razgovor licem u lice i direktna potraga od vrata do vrata uvelike povećavaju šanse da pronađete posao. Budite spremni na odbijance, čak i na začuđene poglede, ali ne dajte se smesti. Statistike su na vašoj strani – veliki postotak osoba upravo na ovakav način nađe posao.

Naravno, prije nego krenete, dobro se pripremite i budite sigurni u to što želite i što možete ponuditi.

Nemoguće je često ono što nije pokušano.

Photo courtesay of Pixabay

ostavite svoj komentar