Kuhanje u ekspres loncu

Kuhanjem u ekspres loncu štedi se i vrijeme i energiju. 

Pod tlakom i na temperaturi iznad 100°C namirnice se kuhaju puno brže, a vrijedni sastojci namirnica ostaju sačuvani.
U njemu se najviše isplati kuhati jela koja se dugo kuhaju, za jela sa gustom zaprškom i umake nije prikladan, jer poklopac mora biti hermetički zatvoren.

Postoje određena pravila kojih se treba pridržavati kod ovakve pripreme hrane:

 • Apsolutno se treba pridržavati vremena kuhanja da se sadržaj ne raskuha. Vrijeme kuhanja počinje čim para počne izlaziti,
  kad se podigne ventil na poklopcu ili kazaljka pokaže crveno polje (ovisi o tipu lonca).
 • Ekspres lonac nije opasan za upotrebu ukoliko se pridržavate pravila takvog načina kuhanja.
 • Važno je oprati filter za zrak nakon kuhanja i redovito mijenjati gumicu na poklopcu, te kada voda u loncu jednom provrije,
  kuhati na laganoj vatri.
 • Kad lonac nije u upotrebi, gumicu na poklopcu treba skinuti, isprati i osušiti (duže će trajati).
 • Prije otvaranja u loncu treba sniziti tlak. To je najbolje učiniti tako da lonac stavite u sudoper pod mlaz hladne vode.
 • Ako otvorite lonac i ustanovite da hrana nije dovoljno kuhana, jednostavno zatvorite lonac i kuhajte dalje..
 • Nema potrebe prati unutrašnjost lonca jakim abrazivnim sredstvima. Dovoljno je uliti u njega hladnu vodu, ostaviti da nečistoće omekšaju i potom s malo alkoholnog octa oprati (bit ćete iznenađeni sjajem i čistoćom).
 • Kako je vrijeme kuhanja kratko, preporuča se sve potrebne namirnice unaprijed pripremiti, (očistite povrće, nasjeckati,
  izrezati meso i sl.), jer je na taj način ušteda vremena i energije optimalna.

Juhama, varivima i sl.jelima možete u maloj količini  dodati zapršku, brašno i sl. prije nego zatvorite poklopac.

Meso se peče tako da se najprije sa svih strana zapeče, da mu se površina stegne i da ostane sočno iznutra, doda se tekućina (oko 1 do 1, 5 dl) i kuha. Kada se skine poklopac s lonca, treba kuhati dalje dok ne ispari sva tekućina , pa meso prepeći na preostaloj masnoći sa svih strana, (to je samo masnoća koja je izašla iz mesa).
Žitarice su posebno ukusne i kvalitetno kuhane kada se kuhaju pod pritiskom.
Povrće poput kupusa, kelja, celera i sl. preporuča se prije blanširati jer će imati prejak miris.

Suho povrće (grah, slanutak, leća) preporuča se prije kuhanja namakati u mlakoj vodi oko 2-3 sata prije kuhanja.
Kuhate li neke od osjetljivijih namirnica (poput karfiola, tijesta, ribe, riže…), neposredno poslije kuhanja lonac maknite sa vatre i stijenke lonca poprskajte hladnom vodom  ,tako tlak naglo padne i kuhanje prestane u najkraćem mogućem roku. Ukoliko to ne napravite, kuhanje će se nastaviti još neko vrijeme i na taj način riskirate da se namirnice prekuhaju. To možete napraviti i na način da skratite vrijeme kuhanja i maknete lonac sa vatre prije završetka (no, to mogu raditi samo oni malo iskusniji).

Lonac se smije napuniti samo do 2/3 (obično ima na stijenci lonca oznaka maksimalne količine sadržaja).
Kako se jelo kuha u pari, ono više zadržava svoj prirodni okus, nego kada se kuha u vodi i stoga treba paziti da se ne pretjera sa začinima.
Uz lonac se obično dobiju i upute o tome kako koristiti lonac i tablice sa vremenom kuhanja pojedine namirnice (obično je navedeno minimalno vrijeme kuhanja pojedine namirnice).

ostavite svoj komentar