Kupine

Mala bobica puna zdravlja…

Kupina raste kao bodljikavi grm, do 3 m visine. Bodlje imaju funkciju obrane od životinja koje se hrane njenim lišćem. Listovi kupine su perasti, na rubu nazubljeni, s gornje strane tamnozeleni i glatki, a s donje strane obrasli dlakama. Cvate od svibnja do lipnja, bijelim cvjetovima, a dozrijeva od sredine srpnja. Okus mladih listova je gorkasto slatkast, a okus ploda aromatičan, sladak i sočan.
Grmovi kupine rastu uz rubove šuma i uz putove, uz ograde, živice i šumarke. Nalazimo ju na svim kontinentima.
Zbog obilnog roda i isplativosti iz godine u godinu sve je veći uzgoj pitome kupine. Danas poznajemo oko stotinu vrsta. Sve su podjednako ljekovite.

Kupina je izuzetno voće – riznica vitamina, minerala (željezo, kalcij, magnezij), flavonoida, vlakana (topivih i netopivih). To je niskokalorično voće (43 cal/100 g) koje poboljšava rad i zdravlje probavnog sustava, pomaže u liječenju kancerogenih oboljenja, smanjuje kolesterol, pomaže kod prehlade, jača organizam, djeluje preventivno kod gihta, olakšava menstrualne tegobe, djeluje preventivno protiv dijabetesa, povoljno djeluje na zdravlje kostiju i dr.
Poput slično obojenog voća (borovnice, grožđe), kupine sadrže bioflavonoide koji djeluju poput jakih antioksidanasa (kupina se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanasa koji djeluju preventivno protiv karcinoma).
Od ploda kupine prave se sokovi, džemovi, vino, likeri, koristi se u raznim slasticama. Lišće se koristi za pripremu čaja koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, za čišćenje krvi, kod parodentoze, kod upala sluznice u nosnoj šupljini i ždrijelu.


Kupinovo vino

Vrenjem zrelih plodova kupine dobiva se kupinovo vino. Ljekovita svojstva ovog vina poznata su od davnina. Konzumacija ovog vrlo ukusnog i hranjivog vina posebno se preporuča osobama koje pate od anemije. Treba ga piti pola sata prije jela (oko 1 dl dnevno u tri doze) i to u periodu od najmanje mjesec dana.
Osim željeza i drugih minerala, kupinovo vino sadrži i vitamin C, vitamin A , E, K i vitamine skupine B, folnu kiselinu i pektin. Kupinovo vino povoljno djeluje i kod problema s probavom, problema sa cirkulacijom, sa regulacijom tlaka, kod iscrpljenosti, kod vrtoglavica, poboljšava tek, jača imunitet i potiče metabolizam.

 

ostavite svoj komentar