Kupnja putem interneta

Za sigurnu kupnju…

Kupnja preko interneta sve je prisutniji oblik kupnje što je posve u skladu sa suvremenim načinom života. Kupnja preko interneta je vrlo praktična – iz udobosti svog doma, sa par klikova može se obaviti kupnja gotovo svega – odjeće, obuće, uređaja, hrane, knjiga i dr.
Cijene proizvoda u internet prodavaonicama u velikom broju slučajeva niže su nego u klasičnim prodavaonicama.

Kupnja putem interneta zahtijeva oprez – savjetuje se kupovati preko ovlaštenih internetskih stranica za trgovinu, a posebnu pozornost obratiti davanju osobnih, podataka o sredstvima plaćanja i konačnom iznosu kupnje.

Važno je informirati se o prodavaču/dobavljaču prije odluke o kupnji. Treba provjeriti stranicu, jesu li na njoj navedene adrese i telefonski brojevi dobavljača, uvjeti isporuke i mogućnost zamjene kupljene robe.
Dobro je informirati se i o iskustvima drugih kupaca o kupovini od određenog dobavljača. U vezi eventulanih nejasnoća poželjno je kontaktirati prodavatelja/dobavljača i pokušati otkloniti nedoumice.

online-shopping (1)Kupnja putem interneta u pravilu zahtijeva registraciju kupca. Takva procedura uglavnom se sastoji od popunjavanja obrasca s osobnim podacima. Zbog brojnih prijevara savjet je navesti samo najnužnije podatke. Osobama koje učestalo kupuju putem interneta savjetuje se izrađivanje posebne kartice samo za on-line kupnju – lakše se kontroliraju troškovi, a mogućnost prijevare i njenog opsega je manja. Na račun posebne kartice može se staviti ograničen iznos novca pa se tako ograničava i razmjer eventualne štete.

Preporuka je izraditi deviznu karticu jer kod iste ne postoji opcija zalaska u minus (u slučaju krađe nitko ne može napraviti dug na kartici), a deviznom karticom moguće je plaćati u raznim valutama i kupovati u inozemnim on-line trgovinama.
Nije uputno ostavljati podatke o svojoj kreditnoj ili bankovnoj kartici neprovjerenim on-line prodavateljima.
Osim karticama, na većini domaćih internet trgovina moguće je plaćati i općim uplatnicama, Internet bankarstvom ili pouzećem. Savjet je izbjegavati, kada god je to moguće, plaćanje unaprijed. Najbolje je tražiti plaćanje putem pošte ili banke nakon primitka robe.
Poželjno je isprintati obrazac svake izvršene narudžbe kao dokaza izvršene narudžbe.
Prije kupovine treba pažljivo i detaljno projveriti opis proizvoda – od datuma izdavanja, dimenzija, karakteristika proizvoda i dr.
Po isporuci treba odmah provjeriti je li isporučena roba ona koja je naručena, je li u zadovoljavajućem stanju, je li ispravna i dr. Posebno je važno obaviti te provjere kod kupovine rabljenih proizvoda. U uslučaju utvđenih nedostataka važno je znati proceduru – uvjete garancije, zamjene, reklamacija i način komunikacije sa prodavateljem.

Kod kupovine računajte i na eventualne troškove carine, poreza, cijenu poštarine i dostave do vaše adrese. Ponekad svi navedeni troškovi premašuju cijenu proizvoda (kada se kupuje roba manje vrijednosti) i utječu značajno na isplativnost takve kupovine.

ostavite svoj komentar