Kupnja robe s greškom

Ili one s kratkim rokom trajanja…

Zakon o zaštiti potrošača je jasan – roba s greškom mora biti jasno označena i fizički odvojena od ostale robe koja se u trgovini prodaje.
Točno je da se takva roba ne može zamijeniti i baš zato je posebno važno da kupac točno zna kakvu robu kupuje, u protivnom ga se dovodi u zabludu.
Sezonsko ili ino sniženje i roba s greškom nisu iste kategorije – roba može biti snižena jer je kraj sezone ili je riječ o starim zalihama,š to ne podrazumijeva da roba ima i grešku. Roba na sniženju ili rasprodaji mora imati istaknutu staru i novu, umanjenu cijenu, a kad je riječ o akcijskoj prodaji, primjerice, uz sniženje cijene na blagajni, također treba biti jasno vidljivo kolika joj je cijena i za koliki postotak se ona umanjuje pri plaćanju.
Roba s greškom mora se prodavati odvojeno i biti jasno označena kao takva. U protivnom građani mogu prijaviti inspekciji takvo postupanje. Kazne nisu male, a insprekcija može i privremno zabraniti obavljanje djelatnosti navedenoj trgovini (Zakon o zaštiti potrošača, članak 144.)
Prodavač je dužan odgovoriti na sva pitanja vezano uz oštećenu robu i upozoriti kupca da se ista ne može naknadno zamijeniti.
Roba s pogreškom mora biti posebno odvojena i označena, a prodavač vam mora odgovoriti na sva pitanja vezana uz nju. Sve ostalo je vaš rizik jer se takva roba ne može zamijeniti. Iznimka je roba kod koje nije bilo naznačeno da je neispravna, što spada u obmanjivanje kupca.
Proizvod koji je na sniženju ili rasprodaji jer mu isteče rok trajanja mora to dodatno istaknuti na proizvodu – imati jasno i vidljivo istaknut najkraći ili krajnji rok uporabe. Nije dovoljno to što rok uporabe već stoji na deklaraciji.
Na kraju, obavezno uzmite račun nakon svake kupnje. Račun je preduvjet za ostvarivanje prava kod žalbe (i jamstva kod proizvoda uz koje ide).

“Shopping In Clothes Store” – Image courtesy of tiverylucky at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar