Kupnja zavjesa

Zavjese za prozore mogu biti vrlo dekorativne i u velikoj mjeri doprinijeti ozračju u domu. Isto tako, pogrešan odabir može narušiti izgled interijera kao i njegovu svrsishodnost odnosno praktičnost. Odabirom zavjesa možemo naglasiti, sakriti, osvježiti, zatamniti…

U nastavku teksta donosimo najvažnije preporuke kod kupnje zavjesa za dom.

Mjere

Prva stvar koju treba učiniti prije kupnje zavjesa je dobro izmjeriti širinu i dužinu prozora ili vrata uzimajući u obzir gdje će se nalaziti karniša koja bi trebala biti 8 do 12 centimetara duža od prozora.

Vrste zavjesa

Klasične zavjese još uvijek su najčešći su izbor.
Paket zavjese su moderne ravne zavjese koje se podižu i spuštaju uz mehanizam.
Panel zavjese idealno su rješenje za staklene stijene i za vizualno pregrađivanje prostora.
Rolo zavjesejednostavnog su izgleda, idealne za ugođaj modernog interijera.

Koje odabrati?

Odabir vrste zavjesa ovisi o željama i potrebama, izgledu interijera, financijskim i prostornim mogućnostima.

Boja

Kod odabira boje valja imati na umu da tamne zavjese vizualno smanjuju prostor, zatamnjuju i unose dozu ozbiljnosti. Svijetle zavjese povećavaju prostor i unose prozračnost. Boju zavjesa možemo izabrati prema postojećim bojama u interijeru ili kao kontrast njima.

Furniture, Tea, Room, Curtain, Holiday

Možemo je uklopiti u interijer kombinirajući s nekim dijelovima interijera (npr. tepihom, jastucima, bojom kauča i sl.). Želimo li da se zavjese ističu u prostoru tada nam valja odabrati nijansu koja je u kontrastu sa zidovima i namještajem. Želimo li ugodan izgled prostora u kojem zavjese nisu u fokusu rješenje su nijanse koje su u skladu s namještajem. Trebamo li zavjese koje će spriječiti ulazak svjetlosti u stan i poglede izvana, preporuka je kombinirati svijetle i tamne. Ponekad će zavjese trebati za više namjena.

Cat, Curtain, Tiger, Domestic Cat, Animal

Dužina

Prikladna dužina je ona koja vama odgovara, u skladu s prostorom i namjenom. Stručnjaci preporučuju da zavjese padaju od plafona do poda odnosno nekoliko centimetara iznad poda (kako bi se izbjeglo gaženje po zavjesi, zapinjanje i prljanje (može biti nezgodno ukoliko su u kući djeca i /ili kućni ljubimci). Dakle, zavjesa bi prema stručnjacima trebala biti duga nešto malo manje od visine vaše prostorije u stanu ili kući. Za one kojima praktičnost nije važna savjetuje se da zavjese budu duže od visine prostorije (da padaju po podu).  

Širina

Širina zavjeseovisi o širini prozora, materijalu, željama, kombinacijama, vrsti zavjese. U pravilu, ukupna širina zavjesa trebala bi iznositi: širina prozora puta 2 ili 2 ½ .

Materijal

Materijal je važan zbog estetike i zbog praktičnosti. Odabir materijala ovisit će o tome što vam je od toga dvoje važnije, ali i o specifičnim potrebama. Prilikom odabira vrste materijala uputno je voditi se logikom biranja materijala koji se uklapa u interijer. Trebamo li više svjetlosti u prostoriji, birat ćemo laganije, prozračnije materijale. Za klasičnije interijere prikladniji su teški materijali poput baršuna i sl. Ne želimo li peglati zavjese rješenje su materijali koje se ne treba peglati, koje se lako održavaju.

Utezi

Neki zavjese trebaju utege (olovne) da bi dobro izgledale, neke ne trebaju. Valja provjeriti.

Održavanje

Kod kupnje je važno provjeriti kako se zavjese moraju održavati. Neke se održavaju vrlo jednostavno no, neke zahtijevaju više truda i vremena i stoga je dobro znati unaprijed.

Image by StockSnap from Pixabay 
Image by Engin Akyurt from Pixabay 

ostavite svoj komentar