Kupovina namještaja

Izgled može prevariti…

Kod kupovine namještaja trebalo bi se voditi maksimom ‘nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari’. To ne znači da se kvalitetne komade namještaja ne može kupiti povoljno. Uz potrebno znanje i trud mogu se kupiti i povoljne i kvalitetne varijante.
Ukoliko niste pri novcu možda biste trebali razmisliti o kupovini rabljenih komada koji se mogu urediti i poslužiti svrsi još dugi niz godina. Tu se već može i za mali novac kupiti obaviti interesantna kupovina.

Ono što nas privuče nekom komadu namještaja njegov je izgled. Provjerite je li najmještaj  i fukcionalan jer će vam ljepota brzo dosaditi ukoliko ormar počne škripati, ladica zapinjati, a koža na sjedaćoj garnituri pukne…

Namještaj namijenjen sjedenju ili ležanju poput sjedaćih garnitura i ležajeva sastoji se od odgovarajuće konstrukcije presvučene materijalom i ispune između. Koliko ste u mogućnosti provjerite kvalitetu konstrukcije, pročitajte deklaraciju proizvoda i provjerite od kakvog je materijala napravljena, provjerite spojeve, pogledajte kako izgleda unutrašnjost.
Prodavača zatražite dokumentaciju koja sadrži podatke o ispitivanjima izvršenim na modelu za koji ste zinteresirani. Kod okova obratite pozornost od kojeg su materijala izrađeni. Metalni okovi u pravilu duže traju od plastičnih. Za okove također mora postojati dokumentacija o obavljenim ispitivanjima kvalitete i imate pravo zatražiti istu od prodavača.
Poliuretanska pjena je najčešći materijal koji se koristi kod izrade tapaciranog namještaja. Budući postoji više vrsta pjena koje se koriste u proizvodnji namještaja, provjerite koja je ugrađena u konkretni model. Spužva povećane elastičnosti dugotrajnija je od spužve standardne elastičnosti.

Želite li kupiti namještaj od punog drveta provjerite u kojem je postotku puno drvo zastupljeno. Često se namještaj radi u kombinaciji – drvo-furnir i ponekad je to izvedeno tako da se teško uočava.
Kod premaza treba imati na umu da su oni od voska ili ulja kvalitetniji i ljepši, ali se lakirane površine lakše održavaju.

Želite li kupiti sjedaću garnituru od prave kože, morate znati da i tu postoje kategorije. Postoje kvalitenije obrađene, dugotrajnije i otpornije kože (one su obično i skuplje) i postoje jeftinije, tanje, manje otporne kože. Pažljivo čitajte deklaracije i dokumentaciju o kvaliteti. Zatražite i upute za održavanje.

Tapecirani namještaj može biti presvučen platnom, kožom ili umjetnim materijalima. Kod kupovine imajte na umu funkciju komada koji kupujete. Ako kupujete kauč za goste koji ćete koristiti u rijetkim prilikama tada vam kvaliteta materijala neće biti presudna. No, kupujete li sjedaću garnituru koju ćete svakodnevno koristiti radije uložite u kvalitetniji i čvršči materijal koji se praktično održava.
Razmislite o tome hoćete li u budućnosti imati potrebe za dodatnim komadima namještaja i da li je pogodan za kombiniranje sa postojećim. Isto tako razmislite bi li vam dobro došao namještaj koji ima dodatne mogućnosti (trosjed koji se razvlači u ležaj, stol koji se razvlači i sl.). Provjerite kvalitetu mehanizama za izvlačenje/razvlačenje.

Ukoliko u vašoj obitelji ima male djece razmislite o tome da bi stakleni namještaj, namještaj osjetljivih boja, lakiranih površina i sl. možda bio bolji izbor za period kada djeca malo porastu.

Sa prodavačem provjerite rokove isporuke, jamstvo (što uključuje jamstvo, na koji period, da li u slučaju kvara, loma i sl. imate pravo na zamjenu), raspoloživot rezervnih dijelova (koliko dugo osiguravaju rezervne dijelove), servis, montažu i dostavu.

ostavite svoj komentar