Kupovina novcem kojeg nemamo

Par trenutaka zadovoljstva dovodi nas u dugoročne probleme.

Krediti i dugovi dio su i prošlih vremena, ali nisu bili niti približno tako ‘popularni’ kao danas. Naši su roditelji, djedovi i bake kupovali na kredit tu i tamo, a danas kupujemo gotovo sve.
Takvu kupovinu banke i kartičarske kuće podstiču (raznim kreditnim linijama, potrošačkim kreditima), a mi se hvatamo na mamac. Rijetki su oni koji štede i sakupljaju novac, a tek potom kupuju. A tako se radilo nekada. Zahtijevalo je to više strpljenja i odricanja, ali je funkcioniralo bolje – bilo je znatno manje zaduženih građana. Stvari i dobra kupljena stvarnim, ušteđenim novcem više su se cijenila i čuvala.

Plaćamo novcem kojeg još nismo zaradili, a kako živimo u zemlji nestabilne ekonomije i gospodarstva, ne možemo biti sigurni da ćemo, niti uz najbolju volju, imati priliku zaraditi ono što smo već potrošili.
Neki se opravdavaju visokim troškovima života. Postoje pojedinci i obitelji koje zarađuju ispod minimuma potrebnog za život, ali ni tada uzimanje kredita i zaduživanje nije rješenje (zapravo gotovo u pravilu samo pogoršavaju situaciju). Izlaz je jedino u traženju i iskorištavanju svake moguće situacije za dodatnu zaradu i povećanje prihoda.

Postoje osnovni troškovi života: hrana, režije, odjeća, obuća, lijekovi i sl. I postoje želje. Te dvije stvari ne smijemo miješati. Jedan ili dva para cipela jesu osnovni trošak, ali pet pari cipela to nije. Mobitel nije osnovni trošak, automobil to nije, ručak u restoranu to nije.
Problem sa željama je i taj što rastu što ih više zadovoljavamo. Novi model mobilnog uređaja već sutra nije više nov, nove cipele nove su tek koji dan, a onda ugledamo jedne još ljepše od prethodnih…itd..itd…
Stanite, razmislite o tome koliko vam je uistinu potrebno to što želite i da li si to možete priuštiti bez bojazni. Svi mi imamo puno želja. Nisu sve ostvarive.

 

 

ostavite svoj komentar