Kupovina polovnog automobila

Prije kupovine polovnog (rabljenog) automobila, dobro je upoznati se sa nekim činjenicama.

Tvrtke koje se bave prodajom rabljenih automobila često na vozilo u prodaji izdaju i garanciju. Na taj način kupovina rabljenih vozila sigurnija je za onoga tko se odluči na ovakav vid kupovine. Takve kuće imaju i ugovor sa bankama i znatno olakšan proces dobivanja kredita nego kada to pokušate obaviti sami.
Ipak nije sve tako bijelo… neke kuće daju i do 5 godina garancije, što je dobar mamac za kupovinu. Provjerite što točno podrazumijeva ta ponuda (što garancija pokriva, vrijedi li u potpunosti svih pet godina ili svaku godinu pokriva sve manje kvarova i sl.)
Dobra opcija kod kupovine rabljenog vozila je mogućnost kupovine od poznate osobe. Poznajete li osobu, vjerojatno znate i kako vozi i održava vozilo pa ćete imati manje iznenađenja. Znat ćete s većom sigurnošću i koji je po redu vlasnik vozila taj poznanik/ca (taj se podatak može namjestiti, premda je to protuzakonito).
Ukoliko ste se odlučili iskušati sreću preko nekog oglasnika ili na sajmu automobila, savjetujemo da sa sobom povedete osobu koja se razumije u automobile i koja je upoznata sa stanjem tržišta (cijenama). I sami prelistajte odglasnike da dobijete dojam kako se kreću cijene na tržištu za pojedine modele i godišta automobila.

Potrebno je obratiti pozornost na:

  • kilometražu vozila,
  • broj šasije,
  • temeljit pregled karoserije,
  • pregled guma,
  • stanje ovjesa automobila,
  • knjižicu održavanja/servisna knjižicu.

Kilometraža je podesiva i većina prodavatelja ‘skida’ kilometražu na svojim vozilima. Gume mogu izgledati kao nove, pa čak biti i novijeg datuma, a da zapravo nisu pouzdane. Naime, prodavatelji odlaze u servise, kupuju istrošene gume novijeg datuma (to vole i naglasiti) i stavljaju ih na automobile za prodaju.
Servisna knjižica također nije uvijek pouzdana. Ljudi koji se bave preprodajom automobila ušminkavaju servisne knjižice, naručuju ih i vi ćete pred sobom imati urednu knjižicu sa potpisima i pečetom, a da vozilo nije vidjelo servisa (barem ne u opisanom obimu).
Poželjno je upaliti automobil, provozati se, obaviti probnu vožnju. Ukoliko niste u mogućnosti povesti nekoga tko se razumije u automobile, možda možete dogovoriti da dovezete auto u neki od ovlaštenih servisa na pregled (ili servis u kojem već neko vrijeme obavljate servis vozila i imate povjerenja u njihovu procjenu i rad). Već sam pristanak prodavatelja na pregled u servisu po vašem odabiru, dobar je znak…

ostavite svoj komentar