Kurkuma

Začin zadivljujućih svojstava…

Dobiva se iz kurkume, korjenaste biljke Curcuma longa, tamnosmeđe kore i tamno narančastog mesa, iz obitelji đumbira. Poznata je još i pod nazivom indijski šafran i žuti korijen. Najbolje uspijeva u južnoj Aziji.

Žute je boje, karakteristične za curry čiji je važan sastojak i daje mu boju. Upravo ta boja, žuti pigment, najvrjedniji je sastojak ovog začina. Često ga nalazimo u prehrambenim proizvodima pod oznakom E100 što je oznaka za prirodno žuto bojilo – kurkumin iz kurkume.

Ovaj začin najprisutniji je u indijskoj i kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Svježa kurkuma aromatičnog je, pomalo ljutog i blago gorkog, smolastog okusa. Sušena razvija aromu naranče i đumbira, ljuti, gorki i mošusni okus.
U zemljama južne Azije već dugo se kurkuma upotrebljava u brojnim terapijama, za cijeli niz bolesnih stanja – od kožnih oboljenja, bolesti pluća i probavnog sustava, kod bolova različitih uzroka, kod rana i poremećaja rada jetre.Free Turmeric Powder Haldi photo and picture
Novije znanstvene studije potvrđuju antioksidativno, protupalno, antivirusno i antibakterijsko te natimikotičko i antikancerogeno djelovanje kurkumina.
Osim kurkumina, kurkuma sadrži i vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan te prehrambena vlakna.
Znanstveni svijet Zapada tek je odnedavno prepoznao terapijska svojstva kurkume. Posljednjih godina objavljen je čitav niz znanstvenih studija u kojima se kurkumin razmatra kao terapija za cijeli niz oboljenja – od karcinoma gušterače, multiple skleroze, mijeloma, Alzheimerove bolesti, karcinoma kolorektuma i dr.

Kupnja i čuvanje
Kurkuma se rijetko može nabaviti svježa izvan zemlje porijekla, glavni proizvođači su Indija, Kina i Indonezija. U prahu je dostupna tijekom cijele godine. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.

Priprema jela sa kurkumom
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižota, jela od povrća, umake, voćne salate, Može se posipati po salatama ili dodati salatnim dresinzima, začiniti kus kus, krumpir, palačinke, kolače i dr. Najbolje je kurkumu dodati pri kraju kuhanja kako bi se sačuvala njezina ljekovita svojstva.
U većini slučajeva dovoljno je samo pola do žličica kurkume. Ukoliko pretjerate jelo će imati previše intenzivan miris.
Od kurkume se može pripremiti i čaj. U šalicu vruće vode stavi se žličica kurkume.

Image by Majaranda from Pixabay
Image by Deepak Singh from Pixabay

ostavite svoj komentar