Kvarenje uređaja

Uređaji koje svakodnevno kupujemo i koristimo imaju sve kraći vijek trajanja. Obzirom na razvoj tehnologije i znanja kojima raspolažemo – nije logično.Bread Machine, Household Appliances
Osim tehničkog kvarenja robe, trajanje proizvoda ograničeno je i na psihološki način – danas kupite proizvod, već sutra je na tržištu novi model (navodno) boljih performansi i ljepšeg izgleda.
Servisiranje pokvarenog uređaja zamorno je i najčešće se ne isplati. Pogotovo kada su u pitanju manji uređaji poput fena, miksera, pegle. A obično se počnu kvariti baš po isteku garancije.

Stari odbacujemo, kupujemo novi.

Zaključak se nameće sam po sebi – ograničen vijek trajanja robe uplaniran je u startu. Na taj način generira se (ne)potrebna potrošnja zbog prevladavajućeg mišljenja da se tako doprinosi ekonomskom rastu.

O tome koliko takvim postupanjem  zagađujemo okoliš, crpimo prirodne resurse, ugrožavamo biljni i životinjski svijet zadnjih se godina više govori no, još uvijek nedovoljno pažnje posvećujemo tim temama.

Popraviti, prepraviti, prenamijeniti – pokušajte prije nego odbacite i odlučite kupiti novi uređaj. Na kraju svi plaćamo cijenu našeg nemara. Cijenu koja višestruko premašuje plaćanje servisiranja i uloženi trud oko toga.

Image by Frank Wittkowski from Pixabay

ostavite svoj komentar