Laneno ulje

Kao i sam lan, bogato je esencijalnim masnim kiselinama…

…koje imaju kraći rok trajanja, pa je samim time takvo ulje skuplje za proizvodnju, prijevoz i skladištenje. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne kiseline (LK).

Djelovanje na organizam

Pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava, smanjuje razinu lošeg kolesterola, pomaže zdravlju debelog crijeva, smanjuje mogućnost zatvora, ima antikancerogena svojstva. Jedna žličica lanenog ulja dnevno smanjuje upale dišnog sustava pozitivno utječe na kožu, ekceme, preosjetljivost na sunce stabilizira razinu šećera u krvi i tako smanjuje tegobe dijabetesa, ubrzava tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih masnoća u tijelu

Korištenje lanenog ulja

Ne koristite laneno ulje za kuhanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuhanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Laneno ulje dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju. Odlično se uklapa s fermentiranim mliječnim proizvodima (npr. jogurt), povrćem iz porodice kupusnjača, te proteinima životinjskog podrijetla, morskih plodova i soje, jer na taj način pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti. Zdrav je dodatak frapeima. Najdjelotvornije je kada ga se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i karoten, te nekim drugim tvarima, npr. vitaminom B6 i magnezijem.

Čuvanje lanenog ulja

Zdrave masnoće se u pravilu brzo kvare, a jedina iznimka je maslinovo ulje. Da biste spriječili kvarenje kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u hladnjaku i koje se prodaje u crnim bocama. Laneno ulje držite u hladnjaku, u boci čvrsto zatvorenoj poklopcem. Čim više smanjite izloženost ulja toplini, svjetlosti i zraku.

ostavite svoj komentar