LCHF – mršavljenje bez gladovanja

LCHF prehrana podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća.

LCHF je jedan od mnogih naziva za prehrane koja je najsličnija izvornoj ljudskoj prehrani. Drugi nazivi ovog sve popularnijeg pokreta u svijetu su Paleo, Primal i low carb. Polazište zagovornika ovakve prehrane jest pretpostavka kako prirodne masnoće (zasićene masne kiseline i kolesterol iz mesa, jaja, maslaca i sl.) nisu štetne, te ih možemo slobodno koristiti u pripremanju hrane (što doprinosi boljem okusu i dužem osjećaju sitosti). Pobornici ove teorije tvrde da se ne treba bojati prirodnih masnoća. Dapače, tvrde da je poželjno što slobodnije koristiti prirodnu masnoću i da će to doprinijeti bržem i lakšem gubitku neželjenih kilograma.

Namirnice koje se mogu slobodno konzumirati:
Jaja, riba i druga hrana iz mora, meso, iznutrice, masnoće, majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja, začinskog bilja, povrće koje raste iznad zemlje, avokado. Voda je najbolje piće. Piti treba često, ali između obroka, jer pijenje vode direktno iza ili za vrijeme obroka razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu.

Namirnice koje treba konzumirati u ograničenim količinama:
Punomasni mliječni proizvodi, korjenasto povrće, limun, greipfruit, bobičasto voće, orašasti plodovi. Mljevene orašaste plodove i sjemenke koristiti umjesto brašna za razna peciva i kruh.

Namirnice koje treba izbjegavati:
Šećer, slatkiši, sokovi i svi zaslađeni napici, kolači, peciva, zašećereni jogurti, razne pahuljice za doručak, sušeno voće i slični proizvodi,krumpiri, slatki krumpir, tjestenina, kruh, proizvodi od brašna i žitarica, chips i pommes frites, riža, kukuruz, couscous, bulgur, kokice, margarin, suhomesnati proizvodi koji sadrže kemijske dodatke, npr. glutamate (pojačivače okusa), konzervanse E250 (nitrite) i šećere, ulja bogata omega-6 masnim kiselinama: kukuruzno ulje, sojino ulje, suncokretovo ulje, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje, pivo, voće, sušeno voće

Namirnice koje se mogu samo povremeno konzumirati:
Tamna čokolada sa min 70 % kakaa, čaša vina ili čašica konjaka

Sljedbenika izvorne prehrane svakim je danom sve više. Radi se o odbacivanju one hrane koja izaziva bolesti i o povratku na izvornu ljudsku prehranu što posljednih godina postaje sve popularnije u svijetu i kod nas. Moderan način prehrane sa previše šećera, škroba i industrijskih prerađevina uzročnik je mnogih modernih bolesti, a odbacivanjem te hrane tijelu pružamo mogućnost da se vrati u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje.

 

ostavite svoj komentar