Liječenje poremećaja prekomjernog jedenja

Osobe koje pate od poremećaja prekomjernog jedenja su otprilike u podjednakoj mjeri i muškarci i žene.

Kako su stekli taj pormećaj? Uzroci su (kao u svim drugim poremećajima) u djetinjstvu, u nekom periodu kada je osoba, kako bi izbjegla trenutnu bol ili tugu ili neku drugu jaku emociju ili životni nedostatak, okrenula se hrani kao sredstvu kojim će anestezirati tu bol. Na taj način osoba ne dolazi u snažan kontakt s boli već, konzumirajući hranu osjeća ugodu usred te boli. Na žalost, spas je kratkog vijeka i osoba, uz postojeće probleme, dobiva još i problem prekomjerne težine.

Vrlo brzo nakon obroka osobi je teško u želucu, mučnina koja nastaje kao da upozorava što će se dalje dogoditi. Neke osobe tada prakticiraju povraćanje kako bi se očistile od svega što su stavile u sebe.Tako nastaje još jedan poremećaj, bulimija.

Uslijed velike debljine, osobe se kažnjavaju tako da ima perioda kada vrlo malo stave u usta, gotovo ništa. I tako mjesecima, nekada godinama. Nastaje novi poremećaj, anoreksija.

Za ovakve poremećaje prehrane ne postoje standardni terapijski programi već svaka osoba može izabrati što će činiti sa svojim poremećajem.  Činjenica je da su dijete najveći neprijatelji našem tijelu te da sve što dijetom izgubimo, najčešće vratimo i još nešto nadodamo. Tako naša težina iz dana u dan raste.

Osobe koje boluju od bilo kojeg poremećaja prehrane često koriste antidepresive i lijekove za smirenje. Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da jedino sa psihoterapijom imaju dugoročni učinak.

Ivana Grabar,
Integrativni gestalt terapeut

“Eat Diet Keys” – Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net 
.

 

ostavite svoj komentar