Lijepa koža – rezultat dobrih navika

Koža je naš najveći organ. Pokriva gotovo 2 m² i čini gotovo šestinu naše tjelesne težine. Stanje kože najvidljiviji je znak da nismo dobro i može imati značajan utjecaj na naše samopouzdanje.

Koža je dinamičan organ, stalno se mijenja. Sastoji se od tri osnovna sloja: epiderme, derme i subcutisa, od kojih je svaki sastavljen od nekoliko podslojeva. 

Makeup Brush, Cosmetics, Makeup, Brush

Skupi kozmetički preparati i intervencije nisu uvijek jedino, a često niti najbolje rješenje za dobar izgled kože i njeno zdravlje. Postoji puno toga što možemo učiniti sami. Zdravlje kože počinje zdravim navikama.  

Tip kože

Tek kada znamo svoj tip kože (normalna, masna, mješovita ili suha) možemo u potragu za odgovarajućom njegom. Pri tome je važno ne nasjedati na promidžbene poruke i obećanja nego se savjetovati sa  stručnim osobama. 

Čišćenje

Svakodnevno održavanje počinje i završava čišćenjem kože. Stručnjaci poručuju – redovito čistiti, ali ne pretjerivati. Ukoliko smo navečer temeljito očistili kožu, ujutro će dostajati umivanje vodom. Valja izbjegavajte vruću i izrazito hladnu vodu. Masku i piling za lice ne treba koristiti više od jednom tjedno.Lipstick, Cosmetics, Face, Beauty

Strpljivost

Ne postoje čudotvorni preparati instant učinaka koji traju. U želji za lijepo kožom skloni smo brzanju i mijenjanju preparata bez stvarne potrebe. Stručnjaci savjetuju – da bi krema bila učinkovitija prije nanošenja treba ju malo protrljati među dlanovima da se zagrije i aktivira hranjive tvari. Također treba biti strpljiv i barem mjesec dana prakticirati određenu njegu ne bismo li vidjeli donosi li željene rezultate. 

Šminka

Applying, Beauty, Cosmetic, CosmeticsOdabir šminke vrlo je važan. Osim kvalitete proizvoda (preporučamo ekološku prirodnu kozmetiku) pozornost treba obratiti i na rok trajanja. Posebno je važno obratiti pozornost na rok trajanja one kozmetike koju koristimo tek povremeno ili sezonski. 
Postizanje svježeg i mladolikog izgleda teškom šminkom samo je privremeno rješenje. 

Voda

Važno je  piti dovoljno tekućine – pretežito obične vode i biljnih čajeva. Dehidrirana koža je neelastična i bez sjaja.

Kretanje/fizička aktivnost

Dobra cirkulacija povoljno djeluje na izgled kože. Kretanje potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i općenito povoljno djeluje na cijeli organizam i kožu (pospješuje obnovu stanica, koža ima zdraviji izgled).

Pušenje

Pušenje je štetno za cijeli organizam. Što se kože tiče, pušenjem uništavamo prirodni kolagen (čuvar elastičnosti kože), dehidriramo kožu, trošimo dragocjeni vitamin C i potičemo stvaranje vertikalnih bora iznad usana.

Prehrana

Izrazito slana, masna, prerađena hrana loše utječe ne izgled kože. Tijelo treba hranjive tvari, vitamine i minerale, vodu. Povrće i voće, sjemenke, integralne žitarice, kvalitetne masnoće, riba (pretežito plava), nemasno meso u manjim količinama, osnovna su hrana za izgradnju tijela i lijep izgled.

Izlaganje suncu

Izlaganje suncu bez zaštite uništava kolagen, koža postaje neelastična, suha, prerano nastaju staračke pjege i bore. Izlaganje suncu jedan je od najznačajnijih faktora starenja kože. Također ne smijemo zaboraviti na opasnost od nastanka raka kože.

Raspoloženje

Stres, loše raspoloženje i umor loše djeluju na kožu. Vedri, dobro raspoloženi ljudi su lijepi. 

Photos courtesy of Pixabay

 

 

 

 

 

ostavite svoj komentar