Limunska kiselina – izvrsno i ekološko sredstvo za čišćenje

Prirodnim i neškodljivim, a učinkovitim sredstvima za čišćenje (octu, sodi bikarboni i limunu) možemo pridružiti i limunsku kiselinu. Možemo ju koristiti kao omekšivač, sredstvo za ispiranje, za uklanjanje kamenca, čišćenje raznih perivih površina.

Prirodni omekšivač

U litri destilirane vode otopiti 10 dag limunske kiseline i par kapi eteričnog ulja po želji. U spremnik za omekšivač rublja uliti nekoliko žlica.

Uklanjanje kamenca iz uređaja

U litri destilirane vode otopiti 15 dag limunske kiseline. Uliti u posudicu za ispiranje i uključiti praznu perilicu na program pranja s visokom temperaturom.

U kuhalo za vodu uliti 2,5 dl vode, zakuhati i dodati limunsku kiselinu. Ostaviti sat ili dva, isprati i koristiti po potrebi. 

Čišćenje sanitarija

U litru destilirane vode dodati 30 dag limunske kiseline. Otopinu uliti u raspršivač i njime poprskati sanitarije. Ostaviti par minuta da djeluje pa prebrisati.

Čišćenje ogledala, prozora i sličnih staklenih površina

U litru destilirane vode dodati par žlica limunske kiseline i par kapi tekućeg deterdženta za posuđe, uliti u raspršivač, dobro protresti i koristiti za pranje prozora, stakala i drugih staklenih i perivih površina u domu.

Pranje vunene odjeće

Vunenu odjeću valja namočiti u otopinu 50 g limunske kiseline i 5 litara vode. Ostaviti par sati pa isprati hladnom vodom.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar