Ljekovite biljke – Božja ljekarna

Post 1:11-12 (ulomak iz Biblije)

Za svaku bolest Bog je stvorio ljekovitu biljku.Kad bi krenuli u prirodu sakupiti sve ljekovite boljke i sjemenje, ne bi mogli sve ponijeti koliko bi pronašli. Gdje se pojavi neka bolest, izraste također i prikladan lijek.

Tamo gdje se u čovjeku izgubilo poštovanje prema životu, jednostavno i iskreno divljenje pred ljepotom cvijeta, ili nevidljivom snagom nekog sjemena, izgubila se i moć zapažanja svega stvorenog za dobrobit čovjeka.

Naše su livade i naši pašnjaci, naše planine i naši brežuljci, kao i najneugledniji prašnjavi puteljci – naše Bogom dane ljekarne! Nije dovoljno to znati, trebamo se zainteresirati, upoznati i iskoristiti dane nam čarobne biljke u ljekovite svrhe.

Svaki prirodni pejzaž najavljuje moguće biljno bogatstvo, ali današnji čovjek nemilosrdno gazi sve pred sobom bez ikakvog osjećaja za ljepotu i skriveno blago. Neke su biljke vrlo otporne iako su gažene, i od ljudi i od životinja.

Takav je primjericbe trputac koji raste na stazama i livadama, ali i u našim vrtovima. No, prirodu je potrebno promatrati, upoznavati, budući da svaka ljekovita biljka ima svoje stanište.

Kad biljke beremo sami, doživljavamo ih svim svojim osjetilima, a najbolje ih je brati za najjačeg sunca, kad je razina eteričnih ulja najviša. Priroda nam zasigurno pruža pregršt blagodati, treba samo uzeti.

Mnogi, iako bol boluju, gaze baš po onom bilju koje bi im moglo vratiti izgubljeno zdravlje. Istina je da ljekovitost biljke djeluje sporije, ali ako smo dosljedni i uporni, uspjeh neće izostati.

Ako naša djeca u svojoj obitelji nauče kako je moguće pomoći si biljem, i kad odrastu nastavit će to činiti te svoje iskustvo prenositi dalje. Neki novi nastavni predmeti uvode se u naše škole… ne bi li bilo dobro i korisno uvesti “Upoznavanje ljekovitog bilja i njegova upotreba”?

Sirah 38: 1-8, 12-14 (ulomak iz Biblije)

Jadranka Kovač

ostavite svoj komentar