Ljepota ljudskog glasa

“Govori da te vidim”

                                         Sokrat

Glas je anatomsko čudo. Vaše je jedinstveno obilježje poput otiska prsta, a njegova ljepota cijeni se već stoljećima. Smatramo ga ogledalom duše.

Ljepota ljudskog glasa i njegova neponovljivost je plod dugog evolucijskog puta mjeren milijunima godina. Bio je ključan za preživljavanje naše vrste. Ljudski glas je čudesan, složen i izuzetno ranjiv. Pomoću glasa izražavamo naše najdublje emocije i složene intelektualne misli. On nas povezuje s vanjskim svijetom.

Na temelju glasa biramo prijatelje, ljubavnike, predsjednike i nehotično po boji glasa stvaramo sliku o govorniku. Naš glas je toliko naš i uvijek je tu da o njemu, kao i sa svim pravim stvarima u životu, počinjemo razmišljati tek kad ga izgubimo.

Boja našeg glasa je oznaka našeg identiteta. Mnogo govori o nama o spolu, dobi, obrazovanju, zdravlju, raspoloženju. Prijatelj nas pita: «Kako ste»?, kažete «Hvala, dobro sam». On zna da niste dobro jer vas je glas izdao. Glasu nije moguće staviti masku.

Dijete u majčinoj utrobi reagira na visinu glasa koji odzvanja njezinim tijelom, a stisne se kad čuje glas nepoznate osobe. Mala beba ne razumije riječi koje mu majka govori, ali prepoznaje i reagira na boju njenog glasa. Lijep ljudski glas je poput umirujuće glazbe, ugodan je za slušanje. Glasom postižemo ono što želimo.

Modalitet glasa je posebno važan, njegova visina i boja, a o njemu skoro da ne razmišljamo. Glas ne smije biti monoton, naprotiv – svjež i prilagođen situaciji. Događa nam se da ne pazimo na glas. Kad imamo malo vremena tada naročito pripaziti na boju glasa. Bojom glasa i tonalitetom postavljamo djetetu granice. Titrajima glasa ožalošćenom masiramo ranjenu dušu. Stvoritelju pjevamo najljepšu Odu radosti.

Glasovi koji nam nisu ugodni podsvjesno nas razdražuju. Kreštav glas povezujemo s histeričnim ponašanjem i nekultiviranošću. Prigušen glas ostavlja dojam slabosti, lijenosti i odbojnosti, dok prejak (presiguran) glas otkriva agresivnu osobu.

Jeste li se ikad upitali: «Kako vi govorite»?. Kakvu energiju šaljete vašim glasom na ljude oko sebe? Osjećaju li ugodu ili zamor u vašem društvu? Većina ljudi ne «čuje» svoj glas. Na snimkama im nije ugodan, a neki ga čak i ne prepoznaju. Kultura glasa počinje sa njegovim osvještavanjem, vježbanjem i svjesnim izborom ponašanja. Ljepota glasa ne ovisi o nasljeđu već o vokalnoj higijeni – o želji i naporu koji smo uložili da bismo zablistali u svakodnevnoj komunikaciji.

Ružica Kralj Ruška, psihoterapeut

“Close Up Of Microphone In Concert Hall Or Conference Room” – Image courtesy of 2nix at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar