Ljeto i zdravlje

Dehidracija i gubitak minerala za ljetnih vrućina…

Za obavljanje vitalnih funkcija tijelu je neophodna voda. No, tijelo neprestano gubi vodu i u stanju mirovanja kao i dok se provodimo neku aktivnost. Što je aktivnost koju provodimo intenzivnija i gubitak vode je veći. Budući tijelo vodu koristi i za održavanje normalne tjelesne temperature, tijekom vrućih dana, tijelo se rashlađuje izlučivanjem znoja. Znoj nije samo voda, riječ je o vodenoj otopini minerala – kalija, natrija, fosfora, joda, kalcija, magnezija, cinka, željeza i dr. Znojenjem tako održavamo normalnu tjelesnu temperaturu, ali i gubimo tekućinu i vrijedne minerale nužne za optimalno funkcioniranje organizma.

Moguće posljedice dehidracije uzrokovane prekomjernim znojenjem su: opća slabost, gubitak snage, oslabljene mišićne sposobnosti, probavne smetnje, smetnje u cirkulaciji, problemi sa srcem i niz drugih.
Osim tekućine u uvjetima prekomjernog znojenja i gubitka tekućine, valja razmišljati i o nadoknađivanju izgubljenih esencijalnih mikronutrijenata – njih ukupno 22.

Nedostatku minerala posebno su izloženi sportaši i osobe koje ljetne dane provode aktivno.
Uravnoteženom i raznovrsnom prehranom te pijenjem dovoljno tekućine (ponajprije obične vode i biljnih čajeva) umanjuje se opasnost od dehidracije i gubitka minerala tijekom ljetnih vrućina.

 “Two Athletes Running Through Meadows”- Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar