Ljubomora

“Ljubomora se uvijek rađa sa ljubavlju, ali ne umire uvijek sa njom.”
                                                                                  Arthur Schopenhauer

U psihologijskom rječniku ljubomora se definira kao “Neugodno čuvstvo strepnje prouzrokovano sumnjom u postojanje neke treće osoba, koja nam oduzima sklonost voljene osobe ili zavist prema nekoj osobi, za koju smatramo da privlači veću sklonost okoline nego što je imamo mi”.
Ljubomora može biti uobičajena, normalna; može biti pojačana, te stvarati probleme u vezi i može biti patološka, bolesna.
“Normalna” ili uobičajena ljubomora bila bi ona koju svatko doživi tu i tamo tijekom života – ljubomora prema braći ili sestrama zbog podijeljene pažnje, ljubomora prema prijateljima ili poznanicima i sl. Radi se uglavnom o malim dozama ljubomore koje dolaze i odlaze kako prolazimo kroz razna životna razdoblja i sazrijevamo.

S druge strane, postoji ljubomora u partnerskom odnosu kada jedan od parntnera neprestano sumnjiči i optužuje drugu stranu za nevjeru, za neprimjereno ponašanje, za izazivanje i sl. Takva ljubomora izvorom je napetosti i svađa, nepovjerenja među parnerima, straha i vrlo često prekida veze. Ovakva ljubomora (obično neutemeljena), krajnje je nezdrava za parnerski odnos. Ona ga poništava i obezvrjeđuje oba partnera.
Prava i slobodno možemo reći zrela ljubav dopušta mogućnost da osobe u odnosu imaju različite interese i da je normalno da dio vremena provode odvojeno (i da su pri tome zadovoljni, ispunjeni i sretni).
To zahtjeva određenu dozu sigurnosti u partnera, ali prvenstveno u sebe samoga. Posesivne, pretjerano ljubomorne osobe sebe ne smatraju dovoljno dobrima da bi ih netko volio, nesigurne su i u svakome vide prijetnju i ugrozu, drugi su uvijek po nečemu bolji od njih…
Kada osoba u parnerskom odnosu vjeruje da ju druga strana vara, a da taj zaključak temelji isključivo na svom predosjećaju, insinuacijama i dr. neracionalnim dokazima, govorimo o patološkoj ili bolesnoj ljubomori (ova vrsta ljubomore smatra se pravom duševnom bolešću). Ona uključuje potrebu da se drugu stranu konstantno kontrolira i ograničava. Ljubomorne osobe neprestano su napete, uhode, promatraju. Živjeti u braku sa ljubomornom osobom znači živjeti pod velikim pritiskom. Bezazleno ponašanje izaziva burnu reakciju, optužbe, svađe, nerijetko i fizičko nasilje. Ljubomorna osoba uvjerena je kako sve to što radi, radi iz velike ljubavi i puke nemogućnosti da tolerira ‘neprimjereno’ ponašanje svog partnera.
Muškarci su puno češće patološki ljubomorni. Godine pri tome ne igraju veliku ulogu. Nerijetko su patološki ljubomorni i ljudi u 70-ima.

Ljubomora je ozbiljan psihološki poremećaj. Ne treba ju shvaćati olako. Potražite pomoć ukoliko imate problema bilo kao ljubomorna osoba ili kao osoba koja trpi nečiju ljubomoru.
Ljubomora negira parnerski odnos i osobe uključene u taj odnos. Sigurnost, potpora i ljubav razlozi su zbog kojih želimo živjeti zajedno sa nekim. Partneri bi jedno drugome trebali život olakšati, a ne otežavati. Ostajanje u odnosu sa patološki ljubomornom osobom govori puno i o žrtvi ljubomore i njezinom samopoštovanju.
Ljubav ne bi trebala biti bolna, napeta, nepovjerljiva…

ostavite svoj komentar