Ljuska od jajeta

Ne bacajte, iskoristite…

Ljuska od jajeta može se iskoristiti na uistinu zadivljujući broj načina. Poželjno je da je riječ o jajima lokalnih dobavljača, manjih seoskih imanja, no, u nedostatku istih poslužit će i ona iz trgovine.

Obogatite kompost
Ljuske od jaja brzo se razgrađuju, a dodatno će obogatiti kompost za bilje. Usitnite ih i pomiješajte s kompostom. Isto tako, ljuske možete iskoristiti kako biste ubrzali rast nekog sjemena. Polovicu ljuske napunite zemljom, u zemlju utisnite sjeme i sve zajedno posadite u zemlju ili u veću posudu. Ljuska će se vremenom razgrađivati i mladu hraniti mladu biljku.

Odbijte štetočine
Ljuske od jaja usitnite i posipajte oko bilja i cvijeća u vrtu. Odbit će puževe i gusjenice, a imate li komadić zemlje negdje uz šumu ljuske od jaja otjerati će i jelene i srne i druge ljubitelje vaše salate i plodova vašeg vrta.

Iskoristite za čišćenje doma
Zdrobljena ljuska može se dodati u vodu s deterdžentom i koristiti kao netoksično abrazivno sredstvo za ribanje posuđa i površina koje se smiju ribati abrazivnim sredstvima. Sitno samljevena ljuska pomiješana s nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa odlično je sredstvo za izribati tave, lonce i pećnicu.

Izbijelite rublje
Zdrobljenu ljusku pohranite u platnenu vreću i ubacite u perilicu rublja zajedno s rubljem. Nakon pranja rublje će biti čisto bijelo.

Njega kože
Tanka membrana unutar ljuske jajeta poznata je kao prirodni lijek kod posjekotina i uraslih notkiju te oštećenih zanoktica.
Iskoristite vodu
nakon što skuhate jaja vodu u kojoj su se kuhala ne bacajte. Kad se ohladi zalijte njiome kućne biljke i dohranite ih.

Dodajte hrani za pse
Ljuske od jaja bogati su izvor kalcija. Stoga ih je uputno samljeti u prah i pomiješati sa hranom za pse. Kalcij iz ljuske odličan je za kosti i zube vašeg ljubimca.

“Broken Eggshell”- Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar