Ljutim se!!!

Ljutnja i bijes djece znaju biti vrlo jaki. Poput erupcije vulkana.

Odrasli uglavnom ostaju zatečeni i reagiraju s negodovanjem. Vrlo je važno razlikovati bijes i ljutnju od agresije. Bijes i ljutnja normalne su emocionalne reakcije, uzrokovane frustracijom, dok je agresija ponašanje najčešće usmjereno prema drugoj osobi u namjeri povređivanja osobe ili uništavnja predmeta. Ljutnja i bijes se javljaju kad dijete ne može postići neki cilj ili kada su osujećene njegove potrebe.

Ako je uzrokovan unutarnjim čimbenicima radi se o pokušaju izbjegavanja drugih, bolnijih emocija (poput tuge, povrijeđenosti, straha). Ljutnja djetetu daje osjećaj snage, dok se tužno dijete osjeća bespomoćno.

Prkos je najčešća rekcija djeteta na neuvažavanje njegove volje i nametanje volje odraslih.

Prkosno dijete brani svoje želje i namjere od zahtjeva okoline. Reakcije bijesa najčešće su izazvane željom za pažnjom, tjelesna neugoda ili rutinske aktivnosti (stavljanje u krevet, jelo). Izrazite reakcije prkosa i bijesa javljaju se kod dvogodišnjeg djeteta.
Dijete često viče ‘neću’.
Sa tri i pol godine ispadi bijesa dozežu svoj vrhunac, a nakon toga dijete polako uči ljutnju i bijes izražavati i na drugi način. Dijete sazrijeva i počinje se više ljutiti riječima.

Zadatak obitelji je stvoriti sigurno emocionalno kruženje.

To uključuje i upoznavanje svih osjećaja, kako ugodnih, tako i neugodnih. Djetetu treba objasniti da je i ljutnja u redu. Isto tako, treba mu pomoći da pronađe prikladne i učinkovite načine izražavanja ljutnje koji nikoga ne povređuju.

Zapamtite, vi ste izlog. Vi ste najvažniji izvor učenja. Vaše ponašanje govori više od tiusuću riječi.

Dijete će vas oponašati i ako vi sami neadekvatno reagirate nemojte očekivati niti od djeteta da postupa drugačije. Kada želite da dijete prestane vikati jednostavno počnite razgovarati tihim glasom. Ova metoda dokazano djeluje. Dijete očekuje vašu ljutnju i povišene tonove i iznenadi se tihim govorom. Da bi vas čulo dijete se mora napregnuti i samim time utišati.

Djetetovu ljutnju smirit ćete mirnoćom prije nego ljutnjom.

Preispitajte vlastite zahtjeve prema djetetu i pokušajte uvidjeti jeste li možda nedosljedni, nerazumljivi, pretjerano strogi ili pretjerano popustljivi.

Ne upuštajte se u ‘igre moći’ sa djetetom. Takve igre su obostrano iscrpljujuće i najčešće ne daju rezultate. Oboružajte se strpljenjem, nađite vrijeme za svoje dijete i budite dosljedni.

ostavite svoj komentar