Loše navike

Ne dozvolite im da puste korijenje…

Jedan je prilično imućan čovjek imao sina jedinca. U želji da njegov sin izraste u čestitog čovjeka zatražio je od čovjeka poznatog po mudrosti da razgovara s njegovim sinom i uputi ga u život.
Stari je čovjek pristao i poveo mladca u šetnju kako bi razgovarali. Šetali su tako kroz vrt kad stari čovjek zastane i zamoli mladića da iščupa jednu mladu biljčicu pored staze.
Mladić uze biljčicu i s lakoćom učini što mi je čovjek rekao. Nastavili su šetati kad starac opet zastane i zamoli mladića d iščupa još jednu biljku, ovoga puta nešto veću. Mladić i ovoga puta izvuče biljku zajedno s korijenom, bez muke.

“Iščupaj sada onaj grm tamo” – reče starac. Ovoga puta nije išlo lako, no nakon očiglednog napora, mladić i ovoga puta uspije.
“Iščupaj sada ono stablo” – pokaže starac stablo pored staze kojom su hodali.
“To je nemoguće!”- reče mladić, a starac ga potvrdno pogleda i reče: “Tako je i sa lošim navikama. Kada si mlad, lako ih je ukloniti, ali kada ostariš i kada loše navike puste korijene, teško ih je iskorijeniti. Zato ne čekaj da loše navike puste korijene u tvojoj duši, napusti ih dok još uvijek imaš kontrolu nad njima ili će one preuzeti kontrolu nad tobom.”

“New Life”- Image courtesy of amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar