Lubenica – ljetno osvježenje

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je povrće (ne voće!) iz porodice Cucurbitaceae. Najviše u svom sastavu ima vode. Veoma je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Lubenice najbolje uspijevaju u toplim ali ne previše vrućim podnebljima, primjerice u južnim i jugoistočnim zemljama Europe (Italija, Kreta, Malaga, Azurna obala), Izraelu, Sjevernoj Africi, a kod nas najbolje u dolini Neretve. Postoje brojne vrste lubenica kao što su: dinje, mrežaste lubenice, kantalupe i charentais.Watercolor Watermelon, Watermelon, Melon

Lubenice su najpoznatije voćno (ups! povrtno) ljetno osvježenje u svim kombinacijama, a ohlađene najbolje gase žeđ za ljetnih vrućina! Uz to, sadrži mnoštvo minerala i vitamina.

Meso lubenice (izrazito crveno ili žuto) sadrži brojne karotene, koji se u metabolizmu razgrađuju u važan vitamin A. Molekule vitamina A posebno intenzivno štite sluznice u tijelu od slobodnih radikala, virusa, bakterija i drugih opasnosti. Likopen iz lubenice jedan je od vrlo djelotvornih antioksidanata koji daje crvenu boju lubenici (i rajčici i ružičastom grejpu). Mnogobrojne znanstvene studije utvrdile su zaštitnu ulogu likopena kod nekoliko vrsta raka (rak pluća, dojke, prostate i drugih vrsta). Lubenice sadrže i veliku količinu pirodoksina (vitamin B6), koji utječe na poboljšanje procesa probave. Iz tog razloga vrlo često se meso (sirovo ili termički obrađeno) poslužuje zajedno s lubenicama ili dinjama (osobito pršut!). Lubenice sadrže i puno niacina (vitamin B3, za disanje stanica), folne kiseline, željeza. Velika koncentracija vitamina C u lubenici važna je za održavanje imuniteta, raspoloženje i koncentraciju.Bar, Closeup, Cocktail, Color, Colorful

Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja složenim procesima metabolizma djeluje tako da snižava krvni tlak i opušta krvne žile. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija (cca 25-30 na 10 dag), ali zato i mala količina pruža osjećaj sitosti na duže vrijeme, te se može konzumirati i više puta dnevno!!! Lubenice su izvrstan diuretik i čistač bubrega i mjehura.

Dijabetičari – oprez!

Lubenica je slatko povrće , nema mnogo kalorija, ali ima visok glikemijski indeks, tako da šećer iz lubenice jako brzo stiže u krv i veoma brzo osjećamo kako nas okrepljuje. Lubenice možemo konzumirati u vrlo velikim količinama, a da se ne zasitimo. Dijabetičari moraju biti na oprezu i ne pretjeravati sa količinama.

Kupnja i čuvanje
Pri kupnji cijele lubenice odaberite onu glatke kore i ne previše sjajnu. Kada udarite po kori, zvuk ne smije biti šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tijekom sazrijevanja mora biti žućkasta. Ako kupujete polovicu, obratite pažnju na boju i svježinu voća. Lubenicu čuvajte u frižideru cijelu ili izrezanu najviše tjedan dana. Izrezani dio lubenice omotajte plastičnom folijom da bi spriječili njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

Primjena i alergije
Interesantno je da se sve više se primjenjuje i u kozmetici i u proizvodnji parfema. Ukoliko je na lice nanesete kao masku, osvježit’ će vam lice i umanjiti bore. Koštice ne bi trebalo jesti, ali ako neku i pojedete – ništa strašno. Alergije na lubenicu su skoro nepoznate. Mnogo veća briga je trovanje lubenicom koja izgubi svježinu. Trovanja lubenicom su česta ljeti, a najčešća pred kraj sezone.

Praktični savjeti
Za veće društvo, lubenica može poslužiti kao zgodna «zdjela za voćnu salatu» i to tako da je se raspolovi, polovine izdube, sočno meso nareže na kriške te pomiješa s ananasom, dinjom, grožđem, breskvama i ostalim voćem. Obavezno dodati malo paprene metvice (mente) koja je odličan dodatak ljetnim voćnim salatama! Izdubljene kore napune se voćem i stave u hladnjak. Izvrsna i maštovita voćna salata! Koštice se mogu pržiti i poslužiti kao grickalice.
Žutu lubenicu (dinju) u Italiji (sve češće i kod nas) serviraju uz pršut kao predjelo, a jednako tako ukusna je i sa sirom.

Ako narežite lubenicu i dinju na sitne komadiće, promiješate štabnim mikserom te dodate mlijeko (može i sojino) ili jogurt i malo vanilije te komadiće leda, dobit ćete izvanredan osvježavajući napitak (shake)!

Uživajte u sezoni lubenica!

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar