Macerirana ulja – macerati

Sinergija bilja i ulja…

Macerati su mješavine baznih ulja (najčešće hladno prešanih) u koje potapaju odabrane biljke. Spravljaju se tako da se posuda u kojoj se biljka macerira napuni do pola biljnim materijalom i do vrha nalije biljnim uljem. Posuda se dobro zatvori, stavi na osunčano mjesto i pusti da stoji 4-5 tjedana. Nakon toga se macerat procijedi u čistu staklenu posudu i pohrani na tamno i hladno mjesto.
Ljekovite komponente iz biljaka mješaju se u ulju i stvaraju jedinstvenu formulu za njegu kože lica i tijela. Ta se ulja mogu koristiti nerazrijeđena, kao ulja za masažu, a mogu se razrijeđivati s drugim biljnim uljima.
Mogu se nabaviti u trgovinama, a mogu se napraviti i kod kuće. Može se koristiti razno aromatično i ljekovito bilje poput kamilice, ružmarina, lavande, melise, mente, nevena, gospine trave.
Kod nas je uobičajeno raditi macerate u maslinovom ulju. Ako se napravi u nekom laganijem ulju, koje se brže upija, rezultat će biti ljekovit i izuzetno učinkovit kozmetički pripravak.

Macerati koje najčešće koristimo su: macerat od gospine trave (kantariona) u maslinovom ulju, macerat nevena, lavanda u bademovom, lavanda i melisa u kokosovom ulju, gospina trava (kantarion) u ulju pšeničnih klica, smilje u ulju koštica grožđa, ružmarin u bademovom ulju itd.

Kombinacije su nebrojene.

ostavite svoj komentar