Magla – praktične smjernice za vožnju

Osnovno pravilo za vožnju u magli je – voziti sporije i držati veliki razmak između vozila ispred.

Što je magla gušća, vožnja treba biti sporija, a razmak između vozila veći. Često uopće nismo u prilici vidjeti vozilo ispred sebe. Zato polaganom vožnjom osiguravamo vrijeme za reakciju i poduzimanje odgovarajućih radnji. Imajte na umu da je kolnik od niske magle vlažan pa postoji i opasnost od proklizavanja.

Voziti treba sa uključenim kratkim svjetlima i maglenkama (prednjim svjetlima za maglu) i zadnjim svjetlima za maglu. Zadnja svjetla za maglu treba ugasiti čim ugledate vozilo iza vas (pogotovo u gradskim uvjetima vožnje), da ne bi zaslijepili vozača. Brzina vožnje ne bi trebala prelaziti 30 km/h.
Praksa je pokazala da je najbolje upaliti žmigavce (sve pokazivače smjera) kad na autocesti nailetite na maglu. Ne voziti brže nego što to svjetla na vozilu dopuštaju – uvijek ostanite u granicama onoga što možete vidjeti. Uključite pokazivače smjera puno prije skretanja, te kočite dulje vrijeme prije nego se zaustavite kako bi time upozorili ostale vozače.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je vozač koji naglo smanjuje brzinu dužan upaliti četiri žmigavca i na taj način upozoriti ostale sudionike u prometu na svoje smanjenje brzine. Isto se odnosi i na kočenje prilikom ulaska u maglu. Također, vozač koji cestom vozi brzinom koja je dvostruko niža od najveće dopuštene brzine, mora uključiti sve pokazivače smjera.
Prilikom ulaska u maglu ili kada vozač uoči da se približava oblaku magle najvažnije je, ponavljamo, usporiti, upaliti sva četiri žmigavca, svjetla za maglu i voziti oprezno. Da se nakon toga i dogodi nesreća, posljedice će biti znatno manje zbog sporije vožnje.

Treba se držati desne strane voznog traka, izbjegavati nagla kočenja i pretjecanja. Dobra orijentacija prilikom vožnje je gledanje desne rubne crte ceste i smjerokaznih stupića. Ukoliko cesta ima dva prometna traka za jedan smjer uputno je voziti desnom trakom. Pri tome treba imati na umu mogućnost da cestom naiđe pješak ili biciklist.
Osjetite li umor najbolje je zaustaviti se na prikladnom mjestu i odmoriti. Možda se u međuvrmenu magla malo i raziđe.
Suvremeni sustavi koji kompenziraju ograničenja koja nam nameću nepovoljni vremenski uvjeti primjenjuju se za sada na samo vrlo skupim automobilima.

Magla                         Vidljivost

vrlo gusta                     do 50 m
gusta                         50-200 m
umjereno gusta         200-500 m
rijetka                     500-1000 m

ostavite svoj komentar