Magla – vožnja u otežanim uvjetima

U magli lako može doći do velikih lančanih sudara…

Magla je opasna što zbog naglog i mjestimičnog pojavljivanja, što zbog svoje neujednačene gustoće.Jedna je od najneugodnijih pojava koje vozača mogu zadesiti za vožnje automobilom. Vožnja za vrijeme magle je naporna i nadasve opasna.Vidljivost je jedna od temeljnih pretpostavki za sigurnost u prometu na cestama. Za vrijeme magle, vidljivost je bitno smanjena. Ograničena vidljivost (zbog magle ili nekog drugog uzroka) jedan je od najčešćih uzročnika prometnih nesreća. Magla i noć – najpogubnija su kombinacija.

Zakon kaže: Smanjena vidljivost u prometu na cesti postoji „ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozaè ne može jasno uoèiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju.“

Vožnja po magli iziskuje posebnu pozornost i prilagodbu načina vožnje od strane vozača. Magla se spušta naglo, često je neujednačene gustoće, a često se javlja mjestimice. U jesen i zimi, na cestama uz riječne tokove ili jezera i uz more, cestama u dolinama i cestama koje prolaze kroz šume, treba biti pripravan na pojavu magle i prilagoditi način vožnje.

Provedena istraživanja vožnje u uvjetima smanjene vidljivosti kažu da ljudsko oko u tim uvjetima može vidjeti cca 5% od onoga što vidi u uobičajenim uvjetima normalne vidljivosti. Pri vožnji kod smanjene vidljivosti oči se intenzivno naprežu što povećava i umor vozača. Posebice kod starijih vozača. Dodatno naprezanje, povećana razina pozornosti i stres kod vožnje u otežanim uvjetima mogu dovesti do pogrešne reakcije za vrijeme vožnje.

Što je magla gušća, vidljivost je manja. Pomoć nam mogu pružiti svjetla za maglu (tzv. maglenke). Maglenke nam više pomažu da budemo uočljiviji nego da sami vidimo bolje. Uključivanje dugih svjetala na vozilu u uvjetima guste magle neće biti od neke pomoći.
Ako se spremate na put, razmotrite realan rizik u odnosu na potrebu za putovanjem za maglovitog vrmena. Možda možete odgoditi putovanje dok se vremenski uvjeti ne poboljšaju?

Ukoliko je putovanje neodgodivo, informirajte se o stanju na cestama (možda postoji alternativni pravac), pratite kratkoročnu prognozu i nastojte putovati danju.Rizik putovanja po nepovoljnom vrmenu umanjiti ćete predviđanjem mogućih problema i preventivnim postupanjem.

ostavite svoj komentar