“Mame (strogo povjerljivo)” Joanne Fedler

Svaka će žena u ovoj knjizi prepoznati sebe, svoju majku, prijateljicu ili drugu ženu…  

Tu su opisani razgovori osam prijateljica koje povezuje majčinstvo i koje cijelu noć bez suzdržavanja razgovaraju o svemu: o maštarijama – seksualnim i onim drugim, mršavljenju, osjećaju krivnje, partnerima, beskrajnoj borbi da uskladimo posao i obiteljske obaveze.
Ovo je knjiga i o ženskom prijateljstvu.

“Neke od nas ne mogu si priuštiti ili ne žele prepustiti brigu o djeci unajmljenoj radnoj snazi, a neka od naših kućanstava ovise o našim prihodima. To je kvaka 22. I za većinu od nas, sve se svodi na odabir između rada i osjećaja krivice zbog propuštanja koncerata i pomaganja pri zadaći, ili ostati kod kuće, biti mama na puno radno vrijeme i propuštati promocije i unapređenja, i ponekad se beskrajno dosađivati. Ako je to ono što odaberemo, naši su gubici često nevidljivi i muževima i našoj djeci.”

“Užasnuta sam čime se sve žene na ovom svijetu moraju nositi – bez fanfara, zagrljaja, nagrade ili zahvalnosti. Samo idu dalje, pripremajući obrok nakon obroka, spremajući rublje, putujući do škole i natrag, predviđajući glad, iscrpljenost i bolesti, pomalo bezvoljne i s umornim obožavanjem.”

“Mrzim kada moram javiti na posao da djeca nisu dobro. Sve što čuješ s druge strane je nezadovoljstvo, kao da uzimam slobodan dan da bih otišla u kino ili na plažu”, kaže Tam odbijajući rakiju.

“Kada je Gabrijel bolestan, moram otkazati sve dogovore tog dana. Uvijek se pribojavam da ću izgubiti klijenta ako kažem ne pa ponekad platim baby-sittericu i njoj platim ono što sam zaradila radeći svoj posao”, prigovara.

“Ja sam kao prvo i osnovno poslodavac, a ovo je muški svijet. Želiš li uspjeti u tome svijetu, ne smiješ dopustiti da te ometaju trudnoća ili majčinstvo”, govori Liz.

“Liz, nepravda na kojoj se temelji ovaj svijet nije mala stvar, kao što je to vrijeme odlaska na spavanje tvoje djece. Kladim se da žene cijelog svijete osjećaju tu nepravdu. To je bitka spolova i kada žena brani postojeće stanje, time samo otežava situaciju ženama poput nas, koje stvarno uživaju u tome da su majke i istodobno vole svoj posao i žele biti dobre na oba područja.”

ostavite svoj komentar