Masaža

Tjelesno i duhovno rasterećenje i relaksacija…

Naziv mazaža potječe od arapske riječi massa što znači dodir. Izazvani dodirom, milijuni receptora na koži šalju poruke mozgu koj potom reagira smanjenim lučenjem stresnih hormona i poticanjem lučenja hormona endorfina – hormona sreće i zadovoljstva.

Upravo stoga masaža snažno djeluje na nervni sustav i smiruje, opušta. Kako je stres i napetost uzročnik mnogih zdravstvenih problema i bolesti (prednjače bolesti hormonalnog i srčano-žilnog sustava) masaža je odličan način za prevenciju mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Masažom se poboljšava krvotok, smanjuju se potkožne masnoće, poboljšava se izmjena tvari, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, jača tonus kože i njezin elasticitet. Masaža učvršćuje mišiće, uklanja nakupine mliječne kiseline (koji dovode do grčeva i bolova u mišićima), također potiče i olakšava probavu.
Masaža se može izvoditi ručno ili pomoću određenih uređaja. Ova potonja nadopunjuje i podržava ručne metode, a mogu se korisiti i naizmjenično, ovisno o konceptu tretmana i potrebama osobe koju se masira.

Sportska masaža
Ovom se tehnikom obrađuje cijelo tijelo s krajnjim ciljem opuštanja mišića. Masažom se djeluje na velike mišićne skupine s ciljem reaktivacije krvotoka, reorganizacije mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije.
Oslobađanjem napetosti u mišićima povećava se pokretljivost zglobova i omogućava normalna funkcija određenih dijelova tijela. Ova masaža zna biti bolna – posebno prvih nekoliko puta.
Učinak sportske masaže je potpuna relaksacija  jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije nervnog sustava.

Klasična (švedska) masaža
Ućinak ove masaže postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, lupkanja, gnječenja i trešnje. Masaža počinje laganim glađenjem mišića koje dovodi do opuštanja. Pokreti se zatim pojačavaju. Obrađuju se svi dijelovi tijela, počevši od perifernih (nogu).
Vrlo je važan i ambijent u kojem se masaža provodi. Mirnoća i sklad nadopunjuju se mirisnim esencijama koje opuštajuće djeluju i na duh i na tijelo.
Iz ove tehnike vremenom su se razvili različiti stilovi masaža.

Aromaterapijska masaža
Umijeće aromaterapeuta i dobre aromaterapijske masaže leži u dobrom izboru eteričnih ulja i usklađivanju tehnika masaže sa djelovanjem eteričnog ulja. Cilj ove masaže je pobuditi sva osjetila i izazvati osjećaj ugode i opuštanja. Nikada se ne miješa više od pet vrsta eteričnih ulja, ulja se nikad ne nanose izravno na kožu (osim ulja lavande), nego u baznim uljima.
Aromaterapeuti se koriste raznim tehnikama masaže – od klasične do masaže vrućim kamenjem, ovisno o potrebama i željama klijenata.

Akupunkturna masaža
Temelji se na kineskoj filozofiji o tokovima energije u tijelu. Prelazeći po određenim meridijanima maser se koncetrira na pojedine točke kako bi poboljšao protok energije, lagano stimulirajući vrhovima jagodica.
Ova tehnika pokazala se izrazito učinkovitom kod različitih alergijskih stanja.

Shiatsu masaža
Riječ je o japanskoj tehnici masiranja koja se temelji na teoriji meridijana kojima protiče životna energija – chi. Masažom se stimuliraju određene energetske točke u svrhu uklanjanja različitih blokada i zapreka protjecanju energije.
Masaža se izvodi blagim pritiscima ruku, laktova i stopala, tijelo se isteže i na taj se način oslobađa put prolasku energije. Ova masaža vrlo je ugodna i učinkovita.

Ayurvedska masaža
Ovo je jedna od najstarijih tehnika masaže. Dio je indijske filozofije življenja i tradicionalne medicine prema kojoj svaka osoba ima tri vitalne energije (vata, pitta i kapha), a u svakome prevladava jedna od njih. Cilj masaže je postizanje psihofizičke ravnoteže tih energija. Ayurvedski terapeut prije masaže mora prepoznati pojedini tip osobe i njezino stanje i na osnovi toga odrediti tehniku i način masaže. Uz ovu masažu koriste se posebno priređena ulja različitih temperatura (sezamovo, ricinusovo, maslinovo i dr.).

Thai (tajlandska)masaža
Ova vrsta masaže objedinjuje nekoliko elemenata i to akupresuru, ugodno istezanje, pasivnu jogu, te kiropraktiku. Za samog terapeuta ovo je fizički vrlo naporna i zahtjevna masaža. Masira se i rukama i nogama, terapeut koristi palčeve, koljena, cijelo tijelo.
Pokreti istezanja pomažu opuštanju, revitalizaciji i oslobađanju napetosti. Tradicionalna tajlandska masaža provodi se u ležećem položaju (na strunjači) i obuhvaća cijelo tijelo. Cilj masaže je probuditi sva osjetila i postići ravnotežu u tijelu, sklad duha i tijela.

ostavite svoj komentar