Mascarpone

Mekan, blagog okusa, lako maziv…

Ovaj svježi, meki sir od kravljeg mlijeka dolazi nam iz talijanske pokrajine Lombardije. Mliječno bijele je boje, kremaste konzistencije (ima ih vrlo mekanih i onih čvrstih poput maslaca), s udjelom mliječne masti od 60-75%.
Proizvodnja mascarponea sličnija je proizvodnji skute ili jogurta – vrhnju obranome sa mlijeka za proizvodnju parmezana dodaju se mliječne kulture te limunska ili vinska kiselina. Nakon 12 sati fermentacije sir se lagano cijedi od sirutke sljedećih 24 sata.

Mascarpone se koristi za pripremu i slatkih i slanih jela. Osnovni je sastojak poznatih talijanskih deserata poput tiramisua i zabaglionea, te niza drugih slastica – krema i kolača, torti od sira i sl.
Izvrsno se slaže sa voćem, posebno jagodama i šumskim voćem, a soficticiran postaje u kombinaciji sa finim likerima, kakaom ili kavom.
U Italiji se vrlo često koristi za pripremu slanih namaza, uz dodatak inćuna ili srdela, senfa i začinskog bilja. Mascarpone se koristi za obgaćivanje i zgušnjavanje rižota, umjesto maslaca ili parmezana, za spajanje hladnih salata, za oplemenjivanje gustih juha, kao dodatak tjestenini i dr.
U slanoj verziji, kombinira se sa svježim i laganim vinima, a u slatkim verzijama servira se uz slatka, desertna vina.

Preporuke nutricionista su da se, zbog visokog udjela masti prisutnih u mascarponeu (uglavnom zasićenih), bude umjeren. Budući sadrži vrlo male količine laktoze, preporuča se osobama koje su osjetljive na laktozu i/ili osobama sklonim gastrointestinalnim upalama. U slučaju jake netolerancije ili alergije na mlijeko preporučuje se savjetovati sa liječnikom.

Kupovina i čuvanje
Nalazimo ga u rashladnim vitrinama uz ostale mliječne proizvode i delikatese od mlijeka. Pri kupoviti obratite pozornost na rok trajanja, na pakiranje koje mora biti neoštećeno, sa čvrstim poklopcem. Nakon otvaranja mpže se čuvati u hladnjaku još dva dana.
Isprobajte Fini namaz od mascarponea.

ostavite svoj komentar