Maškare (fašnik, karneval, poklade, mesopust…)

U našoj zemlji ravnopravno se spominju karneval, mesopust, poklade, maškare i fašnik, a označavaju razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Gotovo svaka regija ima neke specifične i samo svoje običaje vezane uz ovu tradiciju. Maskirani sudionici nazivaju se raznovrsnim nazivima poput maškara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i dr., a maskirane skupine zovu se zvončari, babe, pokladari, maškuri i dr. U maskiranju se moraju poštivati pravila i rituali.

U našem Primorju se na Sveta tri kralja najavljuju maškare.

U istočnome dijelu riječkoga područja maškarane povorke kreću prvu subotu nakon blagdana Bogojavljenja, a u zapadnome kreću na blagdan sv. Antona, odnosno zvuk Antonjskog roga koji time najavljuje Mesopust. Završava na sam Fašnički dan, kad u gornjoj Hrvatskoj djeca u maskama obilaze susjedstvo, a to je dan prije Pepelnice.

Najpoznatiji karnevali u Hrvatskoj su:

Samoborski fašnik, Antonja u Kastvu, Šmričke mačkare, Međimurski fašnik, Novljanski mesopust, Buše u Baranji, Korčulanske kumpanije, Sveti Vlaho i Dubrovački karnévô, Zvončari iz Kastavštine i Grobnički dondolaši.

Ljetni karnevali održavaju se u: Novom Vinodolskom, Senju i Fužinama.

ostavite svoj komentar