Masna kosa – njega kose sklone mašćenju

Pranje kose gotovo svakodnevno dodatno iritira vlasište i potiče rad lojnih žlijezda.

Uz to, vrlo je nepraktično i naporno svaki dan kosu prati, sušiti, formirati frizuru, pogotovo ako je duža.

O tome zašto se kosa pretjerano masti postoje brojne, različite teorije. Može se raditi o blažem ili jačem hormonalnom poremećaju,  uzrok mašćenju može biti stres, pubertet, uzimanje lijekova ili kontracepcijskih pilula, policistični jajnici, način češljanja, ali i vrsta hrane koju osoba konzumira, vlažno vrijeme, smog, loše navike poput čestog diranja kose prstima, ali i neadekvatni preparati za kosu. Itd…Itd…
Ovisno o tome koji je uzrok mašćenju kose, pronalaze se i rješenja. Neke je uzroke moguće otkloniti, a neke nije. U svakom slučaju, problem masne kose moguće je ublažiti pravilnim postupanjem.


Kako i čime prati masnu kosu?

Preporuča se koristiti što blaže formule. Izostanak pjene ne treba vas zabrinjavati. Treba izbjegavati korištenje regeneratora ili ga treba nanositi samo na vrhove kose.Kosu treba prati i ispirati u mlakoj, a ne vrućoj vodi. Koristite isključivo vlastiti češalj za kosu i češće ga operite. Izbjegavajte metalne češljeve jer oštećuju kosu.  Između pranja kosu nastojte dirati što rjeđe.
Bebi puder ili gotovi sprejevi za suho pranje kosu mogu odgoditi pranje kose za dan-dva. Ovi preparati sadrže rižin škrob koji djeluje isto kao talk (upija masnoću) i potpuno je prirodan te sve češće zamjenjuje talk u kozmetičkoj industriji.
Izbjegavajte prečestu upotrebu sušila za kosu, naročito upotrebu prevrućeg zraka. Kosu treba sušiti sa glavom okrenutom prema dolje kako bi dobila na volumenu.
Tu su i neki domaći pripravci koji su pomogli mnogima da riješe ili ublaže problem masne kose. A ukoliko ste voljni probati pranje kose bez upotrebe šampona, toplo preporučamo.

Frizura je važna

Ukoliko vam se kosa brzo masti, preporuča se izabrati frizuru koju je lako održavati, a koja ujedno daje volumen vašoj kosi. Treba izbjegavati šiške, a kosu maknuti sa lica (manje ćete ju dirati, između ostaloga). Kosa rezana u više slojeva daje dojam punoće, ali samo ukoliko je dobro ošišana. Ukoliko imate dužu kosu, vežite ju u rep (tzv. konjski rep ponovno je in) ili u punđu.

Vrlo je važno i češće mijenjati navlaku na jastuku na kojem spavate jer tijekom noći ona pokupi dio masnoće na sebe.

ostavite svoj komentar