Matcha čaj – japanski zeleni čaj

Snažni antioksidant…

Matcha čaj je zeleni čaj koji se proizvodi u japanskim pokrajinama Nishio i Uji (blizina Kyota). Poznajemo ga iz tradicionalne japanske ceremonije pripreme čaja, već više od 800 godina. Zen monasi koriste ga prilikom meditacije. Japanci neosporno proizvode najbolji i najljekovitiji zeleni čaj na svijetu.

Nakon ručne berbe tamnozelenih listova slijede postupci parenja, sušenja i drobljenja u kamenom mlinu kako bi se dobio karakterističan fini zeleni prah od kojega se priprema izuzetno cijenjen čaj.
Matcha čaj bogat je nizom vrijednih sastojaka i jako je ljekovit. Postoje dvije vrste Matcha čaja: Usucha – proizvodi se od listića biljke mlađe od 30 godina i Koicha – proizvodi se od biljke starije od 30 godina, priprema se s manje vode i ima slađi okus, cjenjeniji je i skuplji.

Priprema čaja:
Kod pripreme se ne koristi kipuća voda, a poželjno bi bilo imati matcha zdjelu i bambusovu metlicu (Cha-sen).
Voda se zakuha do nekih 60°C, u matcha zdjelu stavi se 1-2 g matcha praha, prelije vodom i lagano miješa dok se čaj ne zapjani (što je pjena čvršća to je čaj bolji).
Okus ovog čaja je lagan i pomalo gorak. Priprema se uvijek svježi čaj. Pažljivom pripremom na točno određenoj temperaturi i propisanom duljinom namakanja listića, iz svakog ćete zelenog čaja izvući najviše.
Pakira se u vakuum doze koje je nakon prvog otvaranja potrebno pohraniti u hladnjak kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.
Za ljubitelje pravog čaja ovaj je napitak izvor fiziološke, ali i mentalne i duhovne snage. Sadrži katehin (bioflavonoid), karotin i vitamine A, B, C i E. Temperature na kojima se čaj priprema ne smanjuju učinkovitost vitamina C.

Matcha-Green-Tea-LatteMatcha se i u Japanu i u Europi koristi i kao dodatak nekim jelima – slasticama, sladoledu, čokoladi, mliječnim napicima i sl.
Matcha čaj podiže energiju, čisti organizam, jača metablizam i sagorjeva masti. Pomaže u prevenciji moždanog i srčanog udara. Sprječava razvoj stanica raka i stoga se koristi kako u preventivi tako i u terapiji bolesti.
Pijenjem zelenog čaja štitimo se od virusa, a grgljanjem možemo ublažiti tegobe prehlade i grlobolje. Ispijanjem poslije jela uklonit ćemo bakterije koje izazivaju bolesti parodonta i karijes.
Pijenjem ovog čaja zamjetno se poboljšava koncentracija i sposobnost pamćenja.

ostavite svoj komentar