Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) poznajemo još i pod nazivima: melisa, pčelinja metvica, pčelinja ljubica, pčelinja trava, limunika, čelinjak, rojevac, medenka, maternjak. To je trajna zeljasta biljka koja naraste do 80 cm visine. Kada listove matičnjaka protrljamo među prstima razvije se ugodan miris po limunu. Cvjetovi su žućkastobijele, ružičaste do ljubičaste boje. Plod je crni kalavac jajastog oblika.

Lemons, Citrus, Fruit, Healthy, Food

Rasprostranjen je na području Europe oko Mediterana te u zapadnoj Aziji. Raste na toplim, sunčanim i polu sjenovitim položajima, po šumama, uz ograde i živice, do 1000 m nadmorske visine. Često se sadi kao ljekovita biljka. Najbolje uspijeva na vlažnom tlu bogatom hranjivim tvarima, a podnosi i škrtija tla. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem.

Možemo ga uzgojiti iz sjemena, od reznice i dijeljenjem korijena. Redovito zalijevanje i gnojenje potiču njegov rast. Matičnjak je prilično neukrotiva biljka, bujnog rasta.
Medonosna je biljka, pčele ju rado posjećuju sakupljajući mnogo nektara i nešto peluda. Med od matičnjaka vrlo je cijenjen i ukusan.

Svježi listovi koriste se kao začin u salatama, juhama, povrću, biljnim umacima, kao dekoracija na  desertu. Listovi se sakupljaju prije nego što procvjeta, po toplom, suhom i sunčanom vremenu. Suše se na hladnom i prozračnom mjestu.

Uzimanje matičnjaka pomaže:

  • smanjenju poteškoća s apetitom
  • kod nervozom uzrokovanih tegoba u probavnom sustavu
  • smanjenju emocionalne nestabilnosti
  • kod umora
  • kod nesanice
  • poboljšati kognitivne sposobnosti,
  • popraviti raspoloženje
  • smanjiti intenzitet trenutnog napada tjeskobe

Čaj od matičnjaka

Koristi se za smirivanje živčanog sustava, kod nesanice, anksioznosti, histerije i stresa. Jača srce i dobar je za srčana oboljenja.
Žličica listova prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji 15 min i procijedi.
Pije se tri puta dnevno nakon obroka.

Eterično ulje matičnjaka

Od listova matičnjaka, destilacijom vodenom parom, dobiva se eterično ulje, no kako ga je jako malo vrlo je skupo. Zbog toga se često patvori (drugim biljkama poput limunske trave, citronele, limuna ili sintetskim spojevima). Ulje je bistra tekućina ugodna mirisa (po limunu). Koristi se kod stresa, nesanice i tjeskobe.

Svježe listove možemo upotrijebiti i za masiranje mjesta od uboda insekata.

Image by Ann REYNAUD SEZNEC from Pixabay 

ostavite svoj komentar