Medijacija – rješavanje spora s ljudskim predznakom

Question, Question Mark, Help, Response

Mirenje je pomalo nespretan i neadekvatan prijevod medijacije i često nas navodi na krivo poimanje iste. Kad smo u konfliktu s nekim zadnje što želimo je mirenje. Medijacija je nešto drugo. Pojasnimo…

Kao alternativni način rješavanja sporova medijacija se već niz godina uspješno primjenjuje u razvijenim državama, posebno sjevernim europskim državama. Medijacija je u tim državama prisutna u raznim područjima života – postoji kao susjedska medijacija, obiteljska medijacija, školska (vršnjačka) medijacija i druge. Svugdje gdje postoji spor – postoji mogućnost da se riješi mirnim putem odnosno medijacijom.

Stupanjem na snagu Zakona o mirenju stvorene su formalne pretpostavke za primjenu mirenja u praksi rješavanja sporova i u Republici Hrvatskoj.

Medijacija je pregovaranje uz pomoć medijatora, treće osobe koja uživa

Connect, Connection, Cooperation, Hands

povjerenja stranaka. Riječ je o unaprijeđenoj verziji pregovora s ljudskim predznakom. Što bi to značilo? To je postupak nad kojim stranke u sporu imaju potpunu kontrolu. One su te koje odlučuju o vremenu, trajanju, osobi medijatora, dinamici. Nakon upoznavanja s postupkom, dragovoljno pristaju na njega i u svakom trenutku mogu odlučiti o promjeni pa i o odustajanju. Odvija se u ugodnoj atmosferi uz poticanje međusobnog uvažavanja od strane medijatora. Konačni način rješenja spora u rukama je stranaka, što medijaciju čini značajno drugačijom od bilo koje druge vrste rješavanja sporova.

Medijaciju stoga treba promatrati kao izvanrednu priliku za najpovoljnije i najbrže rješavanje spora, priliku za rješavanje spora na obostrano zadovoljstvo (sporazumno) i postizanje sporazuma kojim se osigurava budućnost odnosa stranaka u konfliktu/sporu.

Medijator ne nudi i ne nameće rješenja, nego prirodnim autoritetom i stručnošću vodi i održava strukturu postupka, gradi povjerenje među strankama, osnažuje svijest stranaka o sposobnosti suočavanja s problemom i o njihovoj sposobnosti rješavanja istog, unosi objektivnu perspektivu u subjektivna stajališta stranaka, pomože strankama „gledati izvan kutije” i usmjeriti se na moguća rješenja, pojašnjava nejasno, upravlja pregovorima i utvrđuje prioritete, pomaže strankama suprotstavljanje zamijeniti suradnjom, educira stranke o tome kako komunicirati i pregovarati, unosi mir, nadu i optimizam među stranke i ohrabruje ih, pomaže generirati opcije usmjerene na rješenje, pomaže otkloniti zastoje u pregovorima. Medijator je osoba od povjerenja, strpljiv i uporan, dobar psiholog i komunikator.

Medicine, Cooperation, Hand, Partnership

Medijacija nam daje priliku da čujemo drugu stranu, osvijestimo svoje razlike, približimo se i postignemo rješenje spora sklapanjem nagodbe od zajedničkog interesa.

Medijacija ne traje godinama, a postotak uspješnosti daleko je najveći u odnosu na sve druge načine rješavanja sporova (sudske postupke, pregovore, arbitraže i dr.).
U našem okruženju medijacija još nije zaživjela u obimu koji zaslužuje. Malo po malo, ta se situacija mijenja.

Djeca u školama više znaju o medijaciji nego njihovi roditelji. Forum za slobodu odgoja radi divan posao obučavajući male medijatore i educirajući djecu kako da na kulturan i miran način rješavaju međusobna neslaganja. Danas djeca, sutra odrasli ljudi…

Hrvatska udruga za mirenje educira odrasle, organizira stručne skupove, promovira medijaciju i medijatore.

Ne postoje nerješivi konflikti, samo oni koji se ne rješavaju adekvatno…

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar