Medijalizacija u životu djece

Na popisu životnih vrijednosti većini današnje djece slava je među najvažnijim. Potom slijede: uspjeh, popularnost, imidž i financijski uspjeh.
Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA. Kontinuirano su pratili kako se među dječjom populacijom (9-11 godina) mijenjaju vrijednosti u posljednjih nekoliko desetljeća, u ovisnosti o vrijednostima koje pokazuju popularni televizijski likovi.

Prijašnjih godina slava je bila tek na 15. mjestu (od predloženih šesnaest vrijednosti), a najvažnije vrijednosti djeci su bili: osjećaj zajedništva, dobročinstvo, imidž, tradicija i samoprihvaćanje.

Znanstvenici, autori objavljene studije, ostali su zatečeni efektom popularne kulture. Porast vrijednosti kao što su slava i uspjeh kod djece koja nisu još niti u tinejdžerskoj dobi zabrinjava.

Kakva je situacija kod nas? Pretpostavljamo, slična. Naša djeca sve više sati provode pred ekranima (TV, računala, mobitela) i gledaju slične sadržaje. Primaju iste poruke.

Upitajte svoje dijete što je njemu važno. Ovo je dobra tema za jedan obiteljski razgovor. Odgovori bi mogli biti vrlo zanimljivi.

Image by Kelsey Vere from Pixabay

ostavite svoj komentar