Mediji čine svoje

Na popisu životnih vrijednosti suvremenoj djeci slava je na prvom mjestu.

Potom slijede: uspjeh, popularnost, imidž i financijski uspjeh.
To je pokazalo istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA. Oni su kontinuirano pratili kako se među dječjom populacijom (9-11 godina) mijenju vrijednosti u posljednjih nekoliko desetljeća, u ovisnosti o vrijednostima koje pokazuju popularni televizijski likovi.
Još prije nekih petnaestak godina slava je bila na 15. mjestu (od predloženih šesnaest vrijednosti), a najvažnije vrijednosti djeci su bili: osjećaj zajedništva, dobročinstvo, imidž, tradicija i samoprihvaćanje.
Znanstvenici, autori objavljene studije, ostali su zatečeni efektom popularne kulture. Porast vrijednosti kao što su slava i uspjeh kod djece koja nisu još niti u tinejdžerskoj dobi zabrinjavajuć je.
Kakva je situacija kod nas? Pretpostavljamo, slična. Naša djeca sve više sati provode pred ekranima (TV, računala, mobiteli) i gledaju slične sadržaje. Primaju iste poruke.
Upitajte svoje dijete što je njemu važno. Ovo je dobra tema za jedan obiteljski razgovor. Odgovori bi mogli biti vrlo zanimljivi.

ostavite svoj komentar