Meditacija

Put ka zdravlju…

Meditacija (lat. meditatio – razmišljanje, udubljivanje) je duhovna vježba u kojoj osoba (meditant) svoju pažnju usmjerava prema određenom misaonom sadržaju. U istočnjačkim religioznim kulturama osnovni cilje meditacije je širenje svijesti i spoznaja biti. U zapadnom svijetu meditacija se više koristi kao tehnika za opuštanje i umirenje.
Vedar i pozitvan pogled na život vrlo je važan čimbenik dobrog zdravlja. No, nije lako uvijek biti pozitivan jer su naši umovi uglavnom kaotični, neprekidno skaču sa teme na temu i stvaraju cijeli niz raspoloženja. Tijelo je odraz uma u mjeri većoj nego obično mislimo pa će tako kaotičan um vjerojatno dovesti do kaosa u našem tijelu.

images (18)Promjena takvog stanja jedan je od ciljeva meditacije tijekom koje se tijelo smiruje, tjelesne funkcije postaju stabilnije i skladnije. Za vrijeme meditacije broj otkucaja srca je usporen, disanje je produbljeno, te je smanjena napetost u mišićima.
Dosadašnja istraživanja dokazala su da prakticiranje sjedenja sklopljenih očiju i fokusiranja na jednu riječ ili misao tijekom 10-ak minuta, dva puta dnevno, znatno umanjuje stres, tjeskobu i depresiju.
Meditacija usporava starenje, poboljšava pamćenje i štiti mozak od promjena koje dolaze sa starenjem. Osobe koje redovito prakticiraju meditaciju u fiziološkom pogledu izgledaju i osjećaju se mlađima u prosjeku za 10 i više godina od svoje kronološke dobi.

Termin meditacija može kod nekih osoba izazvati odbojnost zbog predrasude o mističnoj ili religioznoj pozadini ove tehnike. U našoj zemlji dobro prihvaćen autogeni trening nije ništa drugo nego li jedna od tehnika meditacije koja pomaže onome tko ga prkaticira da upozna svoje tijelo, da nauči kako ono funkcionira i to tehnikom promatranja i autosugestije. Tehnika je vrlo djelotvorna za opuštanje, protiv stresa, kod glavobolja i dr. Od vježbača se ne zahtijeva da zauzme određenu pozu i ne upotrebljavaju se termini tipični za istočnjačke tehnike meditacije.

Kod odabira tehnike meditacije dobro je postaviti si nekoliko pitanja. Koji je moj cilj? Što želim postići meditiranjem? Opustiti se nakon napornog radnog dana, riješiti neki zdravstveni problem, popraviti koncentraciju? Nešto više?
Neke tehnike preporučuju vegetarijanski način prehrane. Logično jer takva je prehrana laganija i pogoduje meditaciji. Niste li pobornik vegetarijastva, ništa zato.
Meditacija opušta, značajno umanjuje stres, poboljšava opće zdravlje, stimulira mozak, pomlađuje…
Nije li vam prihvatljiva niti jedna od ‘službenih’ tehika meditacije, otkrijte svoju.
Opustite se, dišite duboko i svjesno, razmišljajte o nečem lijepom, vizualizirajte…

ostavite svoj komentar