Međunarodni dan materinskog jezika – 21. veljače

Materinski, rodni ili prvi jezik…

Svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje na jeziku koji odabere, posebice na materinskom jeziku. Materinski je jezik onaj kojim najlakše izražavamo vlastite misli i osjećaje, onaj jezik kojim se služimo najbolje, jezik koji je usađen u nas od naših početaka.
Jezik nas identificira i kao osobe i kao pripadnike određene nacionalne zajednice. To je bogatstvo koje smo dužni poštovati i njegovati.

1999. godine UNESCO je dan 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinskog jezika. Taj dan podsjećamo se na obvezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti.
Brojnim jezicima svijeta prijeti izumiranje, a mnogim je ljudima i u samoj Europi onemogućeno izražavanje materinskim jezikom. Obilježavanjem Dana materinskog jezika ističe se njegova važnost i njegova uloga i kao simbola ravnopravnosti svih naroda.
Svaki se mjesec u prosjeku ugase po dva jezika. U svijetu se još uvijek govori oko šest tisuća jezika, s time da 95% postojećih jezika rabi samo četiri posto svjetske populacije.
Dominacija tzv. velikih jezika i proces anglizacije, kao i zamjena autentičnog duhovnog i kulturnog nasljeđa standardiziranom međunarodnom kulturom, ne ugrožavaju samo pojedine narode, već i cjelokupnu suvremenu civilizaciju.

Današnji dan prilika je da se podjetimo koliko je naš materinski jezik poseban i da kažemo ne – stranim izrazima, krivoj uporabi pojedinih riječi, ravnodušnosti prema vlastitom jeziku…

ostavite svoj komentar