Menopauza

Velika promjena u životu žene…

Kod većine žena nakon 45.godine života dolazi do promjene. Žena može promjenu doživjeti i ranije (prerana menopauza). Razlozi su najčešće genetske prirode, zatim pušenje, bolest, operacija, trudnoća i dr.
U godinama koje prethode menopauzi žena postane svjesna (više ili manje) promjena koje se dešavaju u njenom tijelu. Neke žene imaju više, neke manje izražene simptome koji ukazuju na dolazeću promjenu, a rezultat su hormonalnih fluktuacija.
Svaka žena proživljava menopuzu različito. Nekim ženama prestanak menstruacije jedini je pokazatelj ulaska u menopauzu. Neke pak žene doživljavaju promjene u menstrualnom ciklusu, valunge, noćna znojenja (ponekad praćena groznicom), poteškoće sa spavanjem, vaginalnu suhoću, promjene raspoloženja, zaboravnost, gubitak kose, veći rast dlaka na licu, debljanje i dr.
Prirodna menopauza od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) definirana je kao „trajan prestanak menstruacije zbog gubitka folikularne aktivnosti jajnika“ koji odgovara jednom momentu u životu – završetku menstrualnog perioda. Prepoznaje se poslije 12 uzastopnih mjeseci amenoreje (izostanak mjesečnice) za koju ne postoji nikakav drugi očigledan patološki ili psihološki uzrok.
Menopauza je rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada hormona estrogena i progesterona. To ispočetka uzrokuje neredovitu mjesečnicu, a potom i njen izostanak. Zbog važnosti hormona za zdravlje i ravnotežu, smanjena razina hormona može predstavljati određenu opasnost za zdravlje.

Žene uglavnom strahuju od menopauze i nadolazećih promjena. Osim što ova se ova promjena povezuje sa starenjem, mnoge ju žene povezuju i neugodnim simptomima.
Debljanje
Razgovor, educiranje i upoznavanje sa činjenicama svakoj će ženi bitno olakšati ovaj period.
Npr. mnoge žene neopravdano menopauzu krive za probleme sa viškom kilograma. Što smo stariji, naš metabolizam je sporiji. Zato je vrlo važno pripaziti na prehranu i povećati razinu tjelesne aktivnosti. Vježbe nisu važne samo zbog problema sa težinom već i kao dodatna potpora koštanom sustavu.
Promjene raspoloženja
Neke su žene osjetljivije na hormonalne promjene i u tom slučaju treba se obratiti liječniku za pomoć. Uzimanje određenih lijekova, nedijagnosticiranje problema sa štitnjačom i stres puno su češći uzroci navedenih tegoba. Raspoloženje i osjećaji tijekom menopauze najviše ovise o trenutnom životnom okruženju. Zadovoljne i ispunjene osobe kroz menopauzu će zasigurno proći bez pretjerano neugodnih iskustava. I obratno, osobe nezadovoljne svojom situacijom teže će se nositi sa menopauzom .
Promjene na koži
Koža sa godinama postaje osjetljivija i manje elastična. Tijekom menopuze te promjene mogu biti izraženije no češće su posljedica genetske predispozicije i životnih navika od prije – prekomjernog izlaganja kože suncu, pušenja, loše prehrane i dr. Npr. žene pušači tijekom menopauze mogu izgledati 10-ak godina starije od svojih vršnjakinja koje ne puše.
Seksualni život
Hormoni igraju vrlo važnu ulogu u našem seksualnom životu. No, potreba i želja za prakticiranjem seksa ovise o nizu drugih čimbenika – kvaliteti veze, razini samopoštovanja, samopouzdanju osobe, stresu i dr. Suhoća vagine lako se riješi upotrebom lubrikanta, a sve ostalo uz malo više volje i strpljenja.
Hormonalna terapija
Prvenstveno se treba posavjetovati sa stručnom osobom, educirati se i upoznati se sa potencijalnim opasnostima koje uključuju povećani rizik od nastanka raka dojke i kardiovaskularnih bolesti. Bez dogovora sa liječnikom ne treba uzimati nikakve lijekove.
Ženama koje se odluče na hormonalnu terpiju preporuka je: hormonalna terapija treba biti blaga i trajati što kraće. Osim konvencionalne hormonalne terapije postoje i prirodne hormonalne terapije. Radi se o bioidentičnim hormonima koji se smatraju sigurnijima, ali i dalje se radi o lijekovima (neka vas ne zavara naziv ‘bioidentični’).

Dobri rezultati postižu se i homeopatskim pripravcima, te aromaterapijom ili refleksologijom.
Aromaterapijom se može utjecati na uspostavljanje hormonske ravnoteže.Npr. kod navala vrućina savjetuje se udisanje paprene metvice ili bosiljka na papirnoj maramici tijekom dana. Refleksologija je još jedna mogućnost za ublažavanje tegoba menopuze. Masiranjem određenih refleksnih područja djelujemo na funkciju odgovarajućih organa i žlijezda i potičemo ozdravljenje ili ublažavanje tegoba.

 

ostavite svoj komentar